U srijedu sjednica entitetskih vlada o poravnanju raspodjele sredstava od PDV-a

Ova tačka dnevnog reda, koje su se odnosile na utvrđivanje koeficijenata i raspodjelu prihoda od indirektnih poreza za prethodne godine, skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje održane u Mostaru.

U obrazloženje za skidanje navedeno je da je zakazan sastanak entitetskih vlada koje dogovaraju rješenja za konačna poravnanja.

Način raspodjele sredstava prikupljenih naplatom PDV-a predmet je dužeg spora, a entiteti su bili podnijeli i tužbe. Povlačenja tužbi najavljena su u decembru prošle godine, a sve u svrhu postizanja dogovora.

“Mi sa ovim dogovorenim poravnanjem povlačimo tužbene zahtjeve i nadam se da ćemo nakon praznika, do kraja januara i to riješiti”, rekao je premijer RS-a Radovan Višković novinarima nakon decembarskog sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Tad je kazao i da su blizu konačnog rješenja o poravnanju u vezi sa povratom PDV-a i da postoji dobra volja da se riješi to pitanje, dodajući da je RS, prema analizi koja je urađena, u plusu 32-33 miliona KM.

klix