Od posljedica koronavirusa u Kini preminule 132 osobe

Nacionalna zdravstvena komisija Kine saopćila je da je do sada potvrđena dijagnoza zaraze virusom 2019-nCoV kod 5.974 pacijenata širom Kine, izuzev autonomne regije Tibet. Među oboljelim je 1.239 osoba u kritičnom stanju.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom širom Kine u karantin je stavljeno dodatnih 9.239 osoba, a na promatranju je i dodatnih blizu 60.000 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

Japan evakuisao 206 državljana iz Wuhana.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Japan evaukisale su jedan dio svojih državljana iz kineskog grada Wuhana, u kojem se prvi put pojavio, a zatim na brojne zemlje svijet proširio korona virus.

Vlada Japana poslala je avion u Wuhan iz kojeg je charter letom evakuisano najmanje 206 japanskih državljana.

Ministarstvo zdravstva Japana objavilo je da će četiri državljanina koji imaju pritužbe na vrućicu i kašalj biti prebačeni u bolnicu za liječenje zaraznih bolesti u glavnom gradu Tokiju.

Ostali će posebnim autobusima biti odvezeni u njihove domove koje neće napuštati sve dok se ne obave neophodni testovi.

Japanski dužnosnici potvrdili su da postoji oko 650 japanskih državljana u Wuhanu i Hubeiju koji se žele vratiti kući, te kako će u Wuhan danas biti poslan još jedan avion.Evakuisano i 240 američkih državljana

Iz Wuhana je evakuisano i najmanje 240 američkih državljana, među kojima su i američki diolomati, potvrđeno je iz State Departmenta.

Avion s američkim državljanima kratko se zaustavio na Aljasci, gdje su detaljno pregledani u Centru za kontrolu bolesti. Avion je potom nastavio put prema Californiji, gdje će svi putnici biti pod nadzorom tokom sljedeće dvije sedmice.

Prema posljednjim informacijama, u svijetu je do sada korona virusom zaraženo ukupno 9.239 osoba.

bhrt