Stephen King bez dlake na jeziku: Dodjela Oscara je namještena

Stephen King je povukao svoje kontroverzne komentare o različitosti i ceremoniji dodjele Oscara. U podužem eseju koji je napisao za Washington Post tvrdi da su Oscari namješteni u korist bijelaca.

King je naljutio autore i obožavatelje nakon što je na Twitteru postavio komentar: “Kada glasam za neko ostvarenje kao član Filmske akademije, spolnu i rasnu različitost uopće ne uzimam u obzir u pitanjima umjetnosti. Samo kvalitetu. Smatram da je svaki drugi način pogrešan.” King može nominirati filmove u tri kategorije Oscara: najbolji film, adaptirani scenarij i originalni scenarij, pa je tom prilikom prokomentirao nedostatak priznanja za žene i tamnopute umjetnike na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

“Dovraga, Stephene, dovraga. Mislila sam da si bolji od ovoga. Trebalo bi biti očigledno da različitost i kvaliteta nisu dvije odvojene osobine, niti se suprotstavljaju jedna drugoj. Osim, možda, u glavi fanatika”, prokomentirala je Nora K. Jemisin, autorica “Stotinu hiljada kraljevstava”.

S njom su se složili mnogi kolege koji su izrazili žaljenje što jedna veličina poput Kinga može biti tako uskog shvaćanja. Oni smatraju da je kvaliteta svuda, ali da većina industrija vjeruje u kvalitetu jedne demografske sredine – prenosi Guardian.

King je zatim dodao još jednu objavu kako bi objasnio svoj prethodni stav:

“Najvažnija stvar koju mi kao umjetnici i kreativci možemo učiniti je potruditi se da svako ima jednake šanse, bez obzira na spol, boju i orijentaciju. Trenutno su takvi ljudi pogrešno shvaćeni, ne samo u umjetnosti. Ne možete osvojiti nagradu, ako ste isključeni iz utrke za istu.”

Poznati autor horora napisao je esej za Washington Post u kojem ističe da su njegova objava i poruka izvedeni iz konteksta. On je zapravo rekao da bi oni koji odlučuju o dodjeli nagrada trebali biti slijepi za bilo kakve razlike (rasne, spolne i demografske) između umjetnika. Pisac tvrdi da nije rekao da filmovi, knjige, predstave i muzika koji su fokusirani na različitost ili nejednakost ne mogu biti djelo kreativnog genija. Oni to mogu biti i često jesu.

King je u eseju nastavio svoju prvobitnu tezu o tome da sudije trebaju biti slijepi, ali da ovo nije savršen svijet, jer je igra (Oscar) namještena kako bi bijelci pobijedili. Naglasak je stavio na demografski našminkan postotak različitosti glasača za dodjelu Oscara: 32 posto su žene i samo 16 posto manjinske grupe.

“Ocjenjivanje nečijeg rada prema bilo kojem drugom standardu, osim potpune nepristranosti, uvredljivo je i potkopava rad svih izvrsnih umjetnika. Mi ne živimo u savršenom svijetu, a ovogodišnje nominacije za Oscara to još jednom potvrđuju. Možda jednog dana hoćemo? Mogu sanjati, zar ne? Na kraju krajeva, izmišljanjem priča zarađujem za život”, istaknuo je King.

klix