Pogoršan kvalitet zraka, najzagađeniji Živinice i Zenica

Prema podacima sa mjernih stanica, jutros je pogoršan kvalitet zraka u većini gradova Bosne. Najzagađeniji su Živinice i Zenica, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 172 i 166 i ocijenjen je kao nezdrav.

Zrak je jutros nezdrav i u Lukavcu i Tuzli, gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 163 i 161, te u Ilijašu gdje je Indeks kvaliteta 159.

Iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe stanovništva trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe.

U Sarajevu Indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 116 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

bhrt