Broj oboljelih od koronavirusa gotovo 12.000, umrlo 259 osoba

Broj potvrđenih slučajeva oboljenja od koronavirusa u Kini i drugim državama gdje su slučajevi zabilježeni popeo se danas na 11.952, dok je broj umrlih 259.

Početak februara obilježio je odluke vlada Australije i Sjedinjenih Američkih Država koje od petka savjetuju svoje građane da ne putuju u Narodnu Republiku Kinu, dok je zvanična Kanbera odlučula i da zabrani ulazak u zemlju svim osobama koje putuju iz Kine.

Oni građani Australije koji se iz Kine moraju vratiti kući, prije nego im to bude dozvoljeno provest će dvije sedmice u karantinu.

Također, Novi Zeland je slično tome suspendovao sve avionske letove između te zemlje i kineskih gradova poput Šangaja.

Zabilježeni su i prvi trzaji ekonomije turizma zbog koronavirusa usljed pada broja putovanja iz Kine, a na udaru je Tajland, tradicionalno odredište odmora za Kineze koji je zabilježio drastičan pad bukiranja.

Očekuje se da će broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Kini biti još veći kada i druge regije objave svoje posljednje statistike.

U petak, dan nakon što je Svjetska zdravstvena oragnizacija (WHO) proglasila globalno međunarodno stanje zbog širenja koronavirusa, kineske zdravstvene vlasti objavile su da je u Kini zabilježeno 9692 slučajeva oboljenja od koronavirusa a da je umrlo 259 osoba.

Više od stotinu oboljelih nalazi se u dvadesetak zemalja svijeta. Jedna studija kaže da bi zaraženih moglo biti do 75800.

Britanija je u petak potvrdila svoja dva prva slučaja oboljenja od koronavirusa. Oboljele su dvije osobe iz iste porodicei liječe se u Newcastelu. Dužnosnici zdravstvenih službi nisu, međutim, objavili više pojedinosti o oboljelima.

Dva kineska državljana u Sibiru postala su prvi slučajevi oboljenja od koronavirusa u Rusiji.

Pacijenti se nalaze u Zabajkalskoj oblasti na granici s Kinom i Tjumenjskoj oblasti na granici s Kazahstanom, rekla je zamjenica ruskog ministra zdravstva Tatjana Golikova.

Švedske zdravstvene vlasti su rekle da je u toj zemlji prvi puta dijagnosticirano oboljenje od koronavirusa kod pacijentice koje je nedavno posjetila Wuhan i vratila se u Švedsku 24. siječnja bez simptoma bolesti.

Američki sekretar za zdravstvo Aleks Azar (Alex) proglasio je vanrednu situaciju zbog opasnosti koju bi koronavirus mogao da nanese javnom zdravlju u zemlji.

Azar je na konferenciji u Bijeloj kući objavio da će SAD zabraniti ulaz u zemlju stranim državljanima koji su bili u Kini tokom prethodne dvije sedmice, osim ako je riječ o rodbini državljana SAD.

Oni koji su državljani Sjedinjenih Država, a vraćaju se u zemlju iz provincije Hubei biće u 14-dnevnom karantinu.

Privremene mjere stupit će na snagu 2. februara u 17 sati.

Grupa od 195 državljana SAD već je stavljena u karantin u vojnoj bazi u Kaliforniji pošto su nedavno evakuirani iz Kine.

Ovakav karantin organiziran je u SAD prvi put u posljednjih 50 godina.

Sekretar Azar je ukazao da je riječ o preventivnim mjerama, te da je rizik od obolijevanja u SAD mali napominjući da je na državnim organima da održe taj nivo rizika.

Direktorica Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti Nensi Mesonir rekla je da će se, ako se sada poduzmu snažne mjere, prigušiti utjecaj virusa na SAD.

Dodala je da Amerikanci ne bi trebalo da dozvole da panika ili strah usmjeravaju njihove postupke i ponovila preporuku Centra da maske za lice nisu potrebne.

Također je pozvala ljude da ne diskriminira državljane SAD, porijeklom iz Kine, zbog epidemije.

AA