Sarajevo: Zemaljski muzej BiH proslavlja 132. rođendan

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, jedna od najznačajnihih kulturnih i naučnih institucija u našoj zemlji, obilježiće danas 132. godišnjicu postojanja.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima, koje pred njega stavlja politička realnost današnje Bosne i Hercegovine, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 132 godine.
Izložbe, predavanja, radionice, prezentacije, panel diskusije – dio su cjelodnevnog programa koji su pripremili zaposlenici Zemaljskog muzeja.

Rođendanska svečanost trajaće od 10 do 22 sata, a posjetioci će moći besplatno obići veliki i bogati fundus ove ustanove.

“Iz programa bih izdvojila da će Sarajevska hagada biti dostupna u tri termina, u 11, 16 i 21 uveče. Zatim centralni dio u 12 sati – otvorenje izložbe sa rijetkim knjigama i kartama iz fundusa biblioteke Zemaljskog muzeja BiH – što mislim da je prava poslastica jer posjetioci nemaju priliku ikad vidjeti takve stvari”, kazala kustosica Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić.

bhrt.ba