SDS želi Dodika u “klinču”: Traže hitnu sjednicu NSRS-a jer je BiH u MAP-u i juri ka NATO-u

BiH ima aktiviran MAP, ali članica NATO-a neće postati dok se sve strane u BiH ne usuglase i jednoglasno to ne potvrde. Ipak, opozicija u RS-u se osjeća izdanom i žele odgovornost Dodika jer smatraju da je potpisom Programa reformi BiH odveo ka NATO-u.”Poslije priznanja Milorada Dodika, člana Presjedništva BiH da je Bosna i Hercegovima u MAP-u, treba nam hitna sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske”, izjavio je danas Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Poručuju da nakon što je NATO-a zvanično objavio da je BiH u MAP-u, jasno je da je aktivacija MAP-a, koji je do tada mirovao, pokrenuta dostavljanjem Programa reformi u sjedište NATO-a.

“Sada je Bosna i Hercegovina u istom statusu sa Sjevernom Makedonijom, odnosno čeka u redu za članstvo o kome mi više ne odlučujemo”, kazao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je naglasio da je potrebno zakazati novu sjednicu Narodne skupštine RS.

“Poslednju sjednici NSRS od 23. decembra prošle godine možemo zaboraviti jer je to bila sjednica petosatnih laži najodgovornijih: člana Predsjedništva BiH, predsjednika Vlade RS i predsjednice RS. Nova sjednica mora biti zakazana hitno a upravo odgovornost najodgovornijih mora da bude njena ključna tema”, naglasio je Šarović.

 

klix