Daliborka Milović: Nisu samo Srbi oni iz Kantona 10

Sve partije koje participiraju u FBiH i koje očekuju našu podršku moraju znati da nećemo odustati od pravnih normi, kaže Daliborka Milović, delegat liberala u Klubu Srba federalnog Doma.

Kako se odvijaju pregovori o potpredsjedniku FBiH i dopredsjedniku Doma naroda Parlamenta FBiH?

– Što se tiče Liberalne stranke (LS), želim naglasiti da delegati u Domu naroda prvenstveno dolaze iz BPK-a Goražde, gdje su na općim izborima dobili podršku građana i tu smo ostvarili rezultat da smo druga politička partija. Mi smo kao stranka imali neke razgovore, ali oni su tek u početnoj fazi i detalje ni nešto konkretno nismo dogovorili.

Uslovi za podršku

Što se tiče potpredsjednika FBiH, mi smo tu vrlo jasni. Raspoloženi smo za razgovore, ali isto tako sve političke partije koje participiraju u FBiH i koje očekuju našu podršku moraju znati da nećemo odustati od pravnih normi, da će dobiti podršku ona politička partija ili njen kandidat koji u potpunosti poštuje Ustav i pravne norme na cijeloj teritoriji FBiH i koji zastupa i predstavlja sve konstitutivne narode i ostale građane FBiH.

Ipak, da li je odlučeno koga će Liberalna stranka podržati?

– Liberalna stranka još nije odlučila koga će podržati. Ono što je prioritet za LS i za njegove delegate u Domu naroda jeste poštivanje Ustava i ustavnih principa. Stranka koja u potpunosti bude ispunjavala takve uvjete može računati na podršku LS-a.

Postoji li mogućnost, s obzirom na najave da bi ministri iz različitih stranaka trebali ulaziti u obje entitetske vlade, da ipak postignete neki dogovor sa SNSD-om?

Što se tiče SNSD-a i njihovog načina razmišljanja, mislim da su u ovom momentu udaljeni od LS-a, jer njihovo tumačenje ko je legitimni, ko je autentični Srbin dovoljno govori o njima samima. Zanemarili su interes građana srpske nacionalnosti u Mostaru, Sarajevu, BPK-u Goražde i na cijeloj teritoriji FBiH. Ne možemo se složiti da su samo Srbi oni koji dolaze iz Kantona 10.

Šta biste tražili zauzvrat ako bi to bio jedan od načina da se osigura većina u Domu naroda?

– Izborni rezultat nas obavezuje da brinemo o svojim građanima, prvenstveno da brinemo o građanima koji dolaze sa prostora BPK-a, pa i cijele FBiH. Kada se budu intenzivirali razgovori o uspostavi vlasti, kako potpredsjednika FBiH pa i Doma naroda, možda neće biti isključeno da tražimo da u Vladi FBiH bude imenovana osoba sa prostora BPK-a Goražde. Znamo da je naš kanton u svim segmentima sa federalnog nivoa zapostavljen. Imamo sreću da nam je započeo projekat povezivanja Goražda sa Sarajevom, ali to nije jedini izvor od čega stanovnici ovog područja mogu da žive.

Kakve promjene tačno tražite u Vladi BPK-a Goražde?

– Ono što tražim od svih političkih stranaka, prvenstveno od predsjednika SDA i DF-a, jeste da ukažu svojim kandidatima i članovima stranaka koje participiraju u BPK-u da se mora poštovati Ustavom​ zagarantovano pravo svih konstitutivnih naroda.

Zahtjevi u Goraždu

LS ne traži učešće u izvršnoj vlasti, ali neće odustati od traženja da srpski narod u ovom kantonu bude legitiman i onako kako je Ustavom zagarantovano. Znamo da je ovdje parlamentarna većina napravila konstituirajuću sjednicu na nezakonit način, da je izabrala rukovodstvo gdje negiraju postojanje i da je osnovan Klub srpskog naroda, pa samim tim predlaganje tog kandidata. Prije dva dana smo imali sjednicu gdje smo usvajali program rada Skupštine za 2020. godinu. Kao poslanik sam tražila da bude uvrštena u program rada konstituirajuća sjednica na kojoj bi se na ustavan i zakonit način izabralo rukovodstvo iz sva tri konstitutivna naroda koja postoje u ovoj skupštini. To parlamentarna većina nije dozvolila, tako da smo ostali uskaćeni za to pravo. Ovdje se miješaju dva pojma – jedno je biti u izvršnoj vlasti, a drugo je ono gdje Ustav i zakon garantuju pravo učešća jednog konstitutivnog naroda.

Oslobođenje