Iz Kine potvrdili: Od koronavirusa umrlo 425 osoba – Kina ostaje bez zaštitnih maski dok raste panika zbog širenja koronavirusa

Prema najnovijim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravlja Kine od koronavirusa je umrlo 425 osoba.

Kako su naveli, u posljednja 24 sata zabilježna su nova 64 smrtna slučaja. Istovremeno, podaci zdravstvene komisije u provinciji Hubei, koja je najteže pogođena virusom, je pokazala i nagli porast zaraženih osoba. Tako je samo danas registrirano 2.345 novih slučajeva.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying potvrdio je da Kini hitno trebaju medicinske maske, zaštitna odijela i zaštitne naočale.

Kineske fabrike mogu proizvoditi 20 miliona maski dnevno, ali panika zbog širenja zaraznog virusa natjerala je ljude u zemlji sa 1,4 milijarde stanovnika na masovnu kupovinu maski, piše Guardian.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kine govore da su zemlje poput Južne Koreje, Kazahstana i Mađarske donirale medicinska sredstva Kinezima. S druge strane, proteklih nekoliko dana Kinezi poduzimaju korake da uvezu što više maski iz Evrope.Nekoliko kineskih provincija i gradova, uključujući i Hubei s više od 50 miliona ljudi u središtu epidemije koronavirusa, obavezali su svoje građane na nošenje zaštitnih maski.

Prema posljednjim informacijama koronavirus do sada je zarazio najmanje 17.238 osoba, dok je uslijed teške virusne upale pluća preminula najmanje 361 osoba.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini još nije prijavljen niti jedan slučaj obolijevanja od koronavirusa, dok se u zemljama regije nekoliko pacijenata nalazi u izolaciji na promatranjima.

klix/bhrt.ba