Užarena diskusija u Parlamentu BiH zbog prijedloga za smanjenje otpremnina političarima

On je rekao da je tražio na Kolegiju u proširenom sastavu Zastupničkog doma PSBiH da se ova tačka skine s dnevnog reda, ali da njegov zahtjev nije uvažen.

Zbog toga je predložio zastupnicima da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH skine s dnevnog reda jer ranije nije dobio podršku državnih parlamentaraca.

Također, predložio je da se usvoji zaključak kojim se ubuduće onemogućuje da se u proceduru upute isti akti koji su odbijeni, odnosno sa istim sadržajem i obrazloženjem. Kako kaže, ponuđena su stara rješenja koja nisu dobila podršku zakonodavaca.

Zastupnik Damir Arnaut koji je predlagač Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kazao je da nije dozvoljeno skidanje ova tačke jer je riječ o obaveznoj tački te da bi drugačije postupanje predstavljalo kršenje Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH.

Lovrinović mu je odgovorio da ne može vjerovati da se od Zastupničkog doma PSBiH pravi „lakrdija“ i da je Arnaut namjerno smislo tehniku da uputi prijedlog zakona po hitnom postupku te da Poslovnik o radu ostavlja mogućnost da se ova tačka skine s dnevnog reda.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić generalno je kritikovao dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH navodeći kako se na dnevnom redu ne nalazi nijedna ozbiljna tačka.

“Gdje nam je vladavina prava, pravosuđe ili korupcija koja uništava ovo društvo“, pitao je Mektić dodajući da ne može shvatiti kako zakonodavci ne raspravljaju o EU, ANP-u, izborne krađe ili ekonomska pitanja.

Pozvao je zastupnike da puste usvajanje izvještaja i „mlaćenja prazne slame“ dodajući da je računao koliko košta sjednica Zastupničkog doma PSBiH. Kako kaže, na 42 zastupnika dodaje se oko sedam hiljada KM koje primaju sa svim privilegijama što vodi do miliona.

“Gdje je novi saziv Vijeća ministara BiH? Dajte nam neke mjere pa da nešto pokušamo riješiti od gorućih tema. Ovo je jedna velika katastrofa“, rekao je Mektić.

Zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kazao je da se i on ne slaže s tim da se u proceduru upućuju isti zakoni koji su već pali u Parlamentarnoj skupštini BiH. Arnautov potez nazvao je bavljenjem marketingom, a ne suštinom.

“Ako ćemo se baviti marketingom, mogu i ja sutra da predložim zakon o otcjepljenju, ne Republike Srpske, već nekog od kantona. To će PSBiH odbaciti, ja ću ponovo uputiti u proceduru pa ću praviti marketing. To čini neozbiljnim rad Parlamentarne skupštine BiH“, rekao je Stvenadić.

klix