Poznata imena svih kandidata: pogledajte kako će izgledati novi sastav Vlade KS

Poznata su imena svih kandidata SDA, SBB-a i DF-a za ministre u Vladi Kantona Sarajevo. Novi saziv Vlade KS trebao bi biti imenovan najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Demokratska fronta (DF) u Kantonu Sarajevo preuzeti će ministarstvo zdravstva, a na ovu funkciju kandidovat će bivšeg direktora KCUS-a Rusmira Mesihovića. On se ranije spominjao kao potencijalni kandidat za ministra zdravstva Federacije BiH. Na poziciju ministra privrede KS bit će predložen član Predsjedništva DF-a Goran Mačkić, a koji dolazi iz Banja Luke. Ovu informaciju za Klix je potvrdio predsjednik Kantonalnog odbora DF-a u Sarajevu Sead Milavica.

Savez za bolju budućnost (SBB) kandiovat će Marija Nenadića za predsjednika Vlade KS, Ismira Jusku za ministra unutrašnjih poslova KS, Anisa Krivića za ministra obrazovanja KS i Teu Mušić za ministricu rada i socijalne politike.

Nenadić je bivši ministar pravde Kantona Sarajevo, Jusko je bivši ministar komunikacija i prometa BiH i još uvijek aktuelni ministar za boračka pitanja KS, Krivić je glavni inspektor za obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja KS dok je Mušić vijećnica u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Ova imena potvrdio je za N1 televiziju predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u novom sazivu Vlade KS će biti: ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar finansija Jasmin Halebić, ministrica pravde i uprave Mersa Kustura, ministar kulture Emir Hadžihafizbegović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša arhitekta Faruk Kapidžić, ministar saobraćaja Adi Kalem i ministar za boračka pitanja biti Senad Hasanspahić.

Ranije je najavljeno da bi nova Vlada Kantona Sarajevo trebala biti imenovana do kraja februara, a jedan od prvih zadataka bit će usvajanje budžeta.

hayat.ba