Otvara se 34. Međunarodni festival “Sarajevska zima 2020”

Danas počinje 34. Internacionalni festival Sarajevo “Sarajevska zima”.

U okviru otvaranja festivala za danas su planirane mnoge izložbe, koncert indijske muzike, ulični performansi, premijera predstave, kao i ceremonija Olimpijska vatra kulture Sarajevo 2021. i svečanost otvaranja XXXVI Festivala “Sarajevska zima 2020” u Narodnom pozorištu.

Ovaj festival predstavlja tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta, a prva sezona ovog festivala realizovana je od 21.12.1984 do 6.4.1985. godine.

Za trideset i četiri godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika.

U toku 1407 festivalskih dana “Sarajevske zime” izvedeno je 4,125 programa sa više od 3.500.000 posjetilaca i 43,000 učesnika.

Festival “Sarajevska zima” održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta i dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja i najznačajnije nagrade grada Sarajeva “Šestoaprilska nagrada Sarajeva”.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Generalnog Sekretara Savjeta Evrope, Generalnog Direktora UNESCO-a, Predsjedništva BiH, Federacije BiH, Vijeća ministara BiH, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

bhrt.ba