Posjete pacijentima Kantonalne bolnice Goražde zabranjene su do daljnjeg – potvrdila je direktorica ove zdravstvene ustanove prim.dr Nermina Kamenica

Po njenim riječima, odluka o zabrani posjeta donesena je na preporuku Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

– Evidentan je povećan broj pacijenata oboljelih od respiratornih infekcija a ujedno ovo je i vrijeme sezonske gripe, tako da je odluka o zabrani posjeta pacijentima koji se liječe u ovoj ustanovi logična, kako bi se spriječilo širenje infekcija i virusa – istakla je Kamenica.

Dodala je da se i na području BPK Goražde prati situacija oko koronavirusa te da su i u ovoj ustanovi na oprezu, spremni poduzeti određene mjere.

– Zbog geografskog položaja BPK Goražde i blizine granice, svakodnevno pratimo situaciju na terenu. Nažalost, Kantonalna bolnica Goražde u slučaju eventualne pojave ove bolesti, nema uslove za karantin. U ovoj ustanovi ne postoji ni infektivni odjel niti ima specijalistu infektologa. Jedino što možemo u slučaju pojave oboljelih od koronavirusa interventno osigurati transport u najbliži klinički centar odnosno Sarajevo. Čekamo daljnja uputstva federalnog ministarstva zdravstva, s obzirom da imamo koordinatora za BPK Goražde – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo potvrdila je Feni da je na području kantona povećan broj pacijenata.

– Povećan je broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, među kojima je najviše djece. Do sada je prijavljeno malo slučajeva oboljelih od sezonske gripe ali veći broj očekuje se tokom februara kada ovaj virus dostiže svoj maksimum. Nije bilo prijava oboljelih od virusa H1N1 niti težih slučajeva oboljelih od sezonske gripe sa komplikacijama- kazala je dr. Bičo.