Katanci na gradskoj pijaci u Goraždu, poljoprivrednici robu izlažu na cesti

Nakon što je gradska pijaca u Goraždu zapečaćena krajem novembra prošle godine u akciji Federalne porezne uprave, poljoprivrednici iz ovog dijela BIH dovedeni su u veoma tešku situaciju.

Kažu da su proizvode prinuđeni izlagati pored prostora pijace, jer rješenja za tržnicu u praksi još uvijek nema.

Proizvođači, prodavači i kupci trguju na cesti jer ih je i danas dočekao katanac na glavnoj kapiji. Prvi uvrijeđeni, drugi potišteni, a treći ogorčeni.

“Upozoravali smo da će doći do ovoga. Obični narod traži da živi kao što je navikao. Ovo danas pokazuje da treba samo da žive veliki. Nas koji se bavimo poljoprivredom najviše i gaze i nalazimo se na margini propasti. Ovo je ruglo, na ulici da se prodaje, sramno”, kaže Munib Kazagić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz ovog grada.

Podsjetimo, prostor tržnice su zapečatili inspektori Porezne uprave FBiH, nakon uočenih nepravilnosti, prilikom kontrole utvrđeno je neposjedovanje instaliranog fiskalnog sistema za evidentiranje zakupa tezgi unutar prostora tržnice, kao i neprijavljeni radnik. Tom prilikom naglašeno je da će nastavak rada pijace biti omogućen nakon što se otklone uočene neregularnosti, što se nije desilo ni do danas.

U međuvremenu su poljoprivrednici apelovali na gradske vlasti da nađu hitno rješenje i osiguraju prostor na kojem će svakodnevno izlagati proizvode, a ne samo subotom kako je to inače slučaj.

“Na ulicama grada imamo naše poljoprivredne proizvođače koji izlažu svoje domaće proizvode, a onda dođu inspektori i kazne ih jer zakon se mora poštovati, više plate kaznu nego što taj dan imaju prometa. Želimo to trajno da riješimo kroz uspostavu zelene pijace u ulici Prve slavne višegradske brigade, u suterenu novog vatrogasnog doma. Uredit ćemo taj prostor i olakšati svima i građanima koji kupuju i onima koji prodaju. To je frekventna lokacija. Komunalno preduzeće ima pultove koji će poslužiti svakodnevno. U skorije vrijeme trebali bi uslijediti radovi na uređenju ovog prostora. Pola će se dati za samu pijacu, dio će koristiti firma koja tu ima proizvodnju i dio vozila vatrogasne jedinice. Najbitnije je da se asfaltira čim počne sa radom asfaltna baza”, kazao je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Poljoprivrednici međutim ističu kako ovaj prostor neće biti dovoljan za njihove potrebe.

“Zahvalni smo gradskom vijeću i gradonačelniku koji su odobrili prostor na lijevoj obali, ali po ovome što se vidi i danas, kada nije sezona, mislim da taj prostor neće biti dovoljan. Nije dovoljno to mjesto samo asfaltirati već i urediti, ako se zovemo gradom neka to onda i bude. Pijaca je potrebna, ali ona nije napravljena na prometnom mjestu gdje je trebala i gdje je nekad bila”, dodaje Kazagić.

Poljoprivrednik Salko Grošonja ističe kako je “kap prelila čašu”.

“Ovo je teškom mukom proizvedeno, a sad sam prinuđen prodavati na cesti. A mlijeko i mliječni proizvodi su u pitanju, pa zamislite kako je. Mi živimo od poljoprivrede, to je naša egzistencija, nemamo drugih izvora finansiranja, sljedeći put dolazimo na Trg, na sred ulice, pa nek onda dođe i policija, ovo je ruglo za grad”, kaže Grošonja.

Iz udruženja poljoprivrednika još ranije su upozoravali da će poljoprivrednici, ukoliko im se ne omogući adekvatan prostor za tržnicu svoje proizvode izložiti pred zgradama institucija.

“Mi smo ovdje do sada izlagali svoje proizvode subotom i jedino nam je ostala ova tržnica. Sad više nemamo ni to, nemamo gdje da prodajemo, a svi smo registrovani samostalni poljoprivredni proizvođači i na vrijeme plaćamo svoje obaveze u toku godine. Ne znam čemu ovo sve vodi. Poljoprivrednici iz Goražda godinama nemaju adekvatan prostor zelene pijace na kojem bi svakodnevno prodavali ono što proizvedu. Ljudi su ostali bez posla, dovedeni smo na rub propasti”, kaže Munib Kazagić, predsjednik goraždanskih poljoprivrednika.