Protest “Pravda za Dženana”: Smrt nerazjašnjena i nakon četiri godine

Povodom četvrte godišnjice stradanja mladića Dženana Memića, danas će ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, biti organizovan 19. protestni skup.

Iz grupe “Pravda ta Dženana” su pozvali građane da pruže podršku, poručili da niko nema pravo drugome oduzeti život.

“Svima je jasno da je Dženan ubijen i da nije stradao u saobraćajnoj nesreći kako tvrdi Tužilaštvo KS… Izađimo na ulicu, borimo se za bolje sutra svih nas, naše djece”, istakli su članovi Grupe.

Otac stradalog Dženana, Muriz Memić je rekao da je istina o Dženanovoj smrti, ispit za državu.

“Istina o Dženanu je pitanje, test o tome mogu li građani računati na pravdu u ovoj zemlji. Ovo je ispit za državu”, poručio je Memić.

Podsjećamo, nesreća u kojoj je Dženan Memić povrijeđen dogodila se 8. februara 2016. godine, a mladić je usljed povrede glave preminuo nekoliko dana kasnije.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan stradao. Međutim, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u junu 2019. godine ukinuo je presudu i predmet vratio na suđenje.

Sud je 13. januara ponovo oslobodio krivice Seferoviće, a prihvaćeni su svi nalazi saobraćajnih i medicinskih vještaka iz Banjalke. Prema navedenom vještačenju, Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Dženanov otac Muriz Memić godinama tvrdi da saobraćajne nesreće nije bilo, te da je njegov sin ubijen i da nadležni znaju ko je odgovoran.

bhrt.ba