Ahmet Sejdić: Mi smo gledali da ostanemo čista obraza, svako ko je činio zločin treba biti spreman da i odgovara za njega

Ahmet Sejdić, bivši komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda kojeg je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno oslobodilo svih optužbi u procesu koji je Tužilaštvo BIH vodilo protiv njega ističe kako je iz cijelog procesa izašao mnogo snažniji i čista obraza, ali i da oslobađajuća presuda ima veliki značaj za sve koji su branili područje Podrinja.

“Ovdje se u Goraždu osjećam puno slobodnije nego u nekom drugom prostoru, a slobodan čovjek je čovjek koji u svojoj glavi razduži sve što mu ne pripada. Meni nisu pripadali niti će mi pripadati zločini, i ja ih ne želim nikome, ne želim nikoga ni gledati ni sresti ko ih čini i ko ih osmišlja. Hvala Bogu, ja sam u istini i snažniji nego što sam bio, malo stariji možda, jer se brže stari u ovom vremenu. Ja kao pojedinac sam manje bitan od onoga šta je poruka za sve koji su branili ovaj kraj, za Armiju R BIH, za rukovodstva i vlast u tom vremenu. Mi smo gledali da ostanemo čista obraza, a pojedinci koji su napravili neke sadržaje i ako su ih napravili uvijek moraju bit spremni da odgovaraju za njih”, kazao je Sejdić.

Ističe kako je cijeli proces koji je vođen protiv njega doživio kao težak ispit, te da nije bilo jendostavno.

“Nemamo kantara nikakvog da se izmjeri koliko je bilo teško, ali neugodno je kad vam pričaju u komšiluku da niste dobar domaćin ili komšija, a kamoli kad vas gledaju iza ćoška ili kažu da je to onaj što je optužen. Stvarate sumnju i kod onih koji vas znaju da vas nisu znali, da ste vi nešto drugo, da ste daleko od nekog plemenitog komšije, uzornog prijatelja, rođaka. To je težak ispit za normalnog čovjeka i veliki broj ljudi  iz ovakvih situacija izađe sa naglašenim mentalnim smetanjama. Ja ne znam da li sam to doživio, ali trudio sam se da budem ‘in’ što kažu. Advokati su jako dobro radili svoj posao, uostalom oni su stručni, školovani pa i plaćeni za to”, kaže Sejdić.
Na pitanje kako komentariše činjenicu da se protiv branilaca Goražda vodi veliki broj procesa dok istovremeno niko nije odgovarao za zločine počinjene nad civilima Goražda, bivši komandant Prve slavne višegradske brigade ističe kako vjeruje da će se stvari promjeniti.
“Ja to ne bih iz ove uloge, ovog trenutka analizirao, ali ću biti spreman da učestvujem u nekoj analizi jer  moje mišljenje i moj stav imaju puno subjektivnog. U najmanju ruku nekom posmatraču koji gleda da je u okruženju bila borba jedinica iz okruženja i jedinica oko toga okruženja koje su usput puno nadmoćnije, samo po sebi govori da je teško logiku postaviti u takav kontekst. Ali imaju propisi i dokumenti, sudovi koji rade po njima i ja sam uvjeren da će se u budućem vremenu to promjeniti i dopuniti sa onim što je bio stvarni rezultat u pogledu zločina i u pogledu snaga koje su učestvovale u izvršenju zločina. Svaki čovjek koji je pravio zločin treba biti spreman da odgovara, a da li će do toga doći zavisi i od svih nas, jer svi smo na neki način svjedoci istine i trebamo dati doprinos da se istina spozna i da se po istini procesuira sve što je bilo”, kaže Ahmet Sejdić.