Sjećanje na Dizdara i saborce: Bili su heroji, branioci života, civilizacije i ostavljenog golorukog naroda

Članovi Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, bivši saborci, porodice i prijatelji obilježili su 26. godišnjicu pogibije načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih saboraca.

Desetog februara 1994. godine u pokušaju da iz minskog polja na širem rejonu Čajniča izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića, poginuli su komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić. Na njihova mezarja u Glamoču I Kolijevkama položeno je cvijeće, dok su njihovi saborci evocirali uspomene na poginule heroje koji su živote izgubili na najhumanijem vojničkom zadatku.

“Poginuli su u humanoj misiji spašavanja tijela nastradalih saboraca, a u tom periodu rata to je bio najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH. Dizdar i njegova interventna jedinica krenuli su u izvlačenje dvojice stradalih saboraca u minskom polju. Ti ljudi su znali u kakav prostor ulaze, u dubinu neprijateljske teritorije, ali išli su s namjerom da ih izvuku, jer nisu htjeli ostaviti svoje saborce. Oni su znali da je to vrlo težak zadatak i gotovo da su svjesni bili da će biti posljedica, ali nijednog trenutka nisu kalkulisali. Nažalost, desilo se to da su izgubili svoje živote”, kazao je ovom prilikom Derviš Hadžić, potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde.

Datum 10. Februar 1994.godine bio je jedan od najtužnijih trenutaka za Goražde, a posebno pripadnike 43.DUB.

“I pored rizika Dizdar(op.a Ferid Dizdarević) nikada sebi ne bi mogao oprostiti da ih je ostavio tamo. U akciji je ranjeno 17 boraca, a izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo je cijelu noć kroz snijeg dubok metar. Dizdar je podlegao na nosilima.”, kaže Salko Omerović, komandir Diverzantsko-izviđačkog voda 43. DUB.