Zbog oluje širom Evrope otkazani letovi i utakmice, vjetrovi puhali 150 km/h

Oluja je u Velikoj Britaniji dobila ime Ciara, dok su je Nijemci nazvali Sabine. Vjetar je u ove dvije zemlje puhao brzinom većom od 150 km/h. Jaka kiša donijela je mnoge poplave i poremećaje širom evropskih država.

U Njemačkoj je ova oluja uzrokovala otkazivanje brojnih letova i javnih događaja.

Njemačka je izdala svoj drugi najviši stepen upozorenja za oluju za velike dijelove zemlje. Prema posljednjim informacijama, jutros su dvije osobe teško povrijeđene nakon što je na njih palo drveće u njemačkom gradu Saarbrückenu.

U Njemačkoj su jučer do 15 sati brzine vjetra prelazile 150 km/h u planinama Harz u centralnom dijelu zemlje. U Kielu su vjetrovi dostizali brzinu do 120 km/h.

Aerodrom u Dizeldorfu je objavio da je otkazao ili preusmjerio 111 letova, kao i aerodrom Keln-Bon koji je prizemljio veliki broj letova, a takva situacija bi se mogla nastaviti i danas.

Oko 130 letova planiranih za ponedjeljak već je otkazano na aerodromu u Frankfurtu, kao i oni, i na duže i kraće relacije, u Minhenu. Također, brojni sportski događaji su otkazani.

U Velikoj Britaniji meteorolozi su izdali više od 200 upozorenja zbog poplava, nakon što su obilne kiše uzrokovale izlijevanje rijeka iz svojih korita. Snažan vjetar je doslovno čupao drveće, a oko 30.000 domova ostalo je bez struje. Najveća zabilježena brzina vjetra bila je 150 km/h na Aberdaronu, u sjevernom Velsu.

Desetine letova je otkazano, a nacionalna željeznička kompanija je savjetovala putnicima da za sada ne putuju vozom. Također, zbog ogromnih valova zaustavljen je i brodski saobraćaj i također, otkazan je i veliki broj sportskih događaja.

Kako piše DW, u Škotskoj su tri osobe navodno povrijeđene nakon obrušavanja krova u pubu.

U Belgiji je također otkazano oko 60 letova kompanije Lufthansa i Eurowings na aerodromu u Briselu. Odgođena je i Belgijska fudbalska liga.

Vlasti su upozorile na poplave i velike štete koje je oluja prouzrokovala na sjeverozapadu Francuske. U planinama Vosges vjetar je dostizao brzinu do 140 km/h, a vlasti su upozorile da građani ne parkiraju vozila u parkovima i na drugim mjestima na kojima ima drveća. Luka Calais bila je zatvorena zbog opasnog nevremena.

Ni u Holandiji situacija nije ništa drugačija. Vjetar je dostizao brzinu i do 140 km/h, brojni događaji su otkazani, a zanemarujući upozorenja, grupa ekstremnih biciklista takmičila su se u holandskom prvenstvu u biciklizmu vozeći se stazom dužine 8,5 kilometara na obali Zeelanda uprkos snažnom vjetru.
Danski list Jyllands Posten javio je da su žene i dijete spašeni u vodama Sjevernog mora nakon što ih je vjetar otpuhao dok su šetali rivom. Prijavljeno je i nekoliko saobraćajnih nesreća.

Motociklistima je savjetovano da izbjegavaju korištenje velikih mostova, poput mosta Velikog pojasa koji povezuje istočni i zapadni dio Danske.

U Norveškoj ovu oluju nazivaju Elsa i tu su meteorološke službe izdale žuto upozorenje za južne i istočne dijelove zemlje. Zaustavljeno je i nekoliko trajektnih usluga prema Švedskoj i Danskoj, a zatvoreno je i nekoliko cesta.
klix.ba