“Za Samu” danas na Al Jazeeri Balkans

Dobitnik glavne nagrade na AJB DOC Film Festivalu te nagrade BAFTA-e, dokumentarni film “Za Samu”, bio je nominovan i za nagradu Oscar.

U slotu Regioskop, koji se emituje svakog utorka u 17:05 i reprizno u 23:05 na Al Jazeeri Balkans, tokom februara 2020. gledaoci će imati priliku pogledati neke od najkvalitetnijih dokumentarnih ostvarenja prikazanih na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Film ‘Za Samu’ Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa, koji je pobijedio na Drugom AJB DOC Film Festivalu te osvojio nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA), bio je i u utrci za nagradu Oscar, a na Al Jazeeri Balkans bit će emitovan 11. februara u 17:00 i 23:00.

To je intimno putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene, a izraz je ljubavi mlade majke prema kćerki. Govori o životu Waad al-Kateab koja se zaljubljuje, udaje i rađa Samu u Halepu u Siriji, dok se oko nje vodi strašan sukob.

Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo.

Dokumentarac „Za Samu“ se u navednim terminima emitovanja može gledati i putem YouTube naloga ove televizije.