Izdate preporuke školama zbog virusa

U školama na podurčju Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde od prošle sedmice evidentan je povećan broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe. S ciljem prevencije i sprečavanja širenja virusa Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde izdao je preporuke školama.

Po riječima stručne saradnice za predškolsko i osnovno obrazovanje Amire Borovac, ministarstvo obrazovanja u stalnim je konsultacijama sa Zavodom za javno zdravstvo BPK

„ Broj učenika koji su izostali varira, a samo u jednoj školi jučer je izostalo 159 učenika. Najveća koncentracija je u nižim razredima gradskih škola gdje je evidentan najveći broj izostanaka. U Zavodu su mišljenja da je riječ o uobičajenoj sezonskoj gripi te su izdali preporuke školama šta da rade, a danas je počela i dezinfekcija školskih objekata“ – kazala je Borovac.

Dodala je da će se u saradnji sa Zavodom svakodnevno pratiti i analizirati situacija na terenu u školama, te u skladu s tim poduzimati mjere.

„Povišena temperatura, kašalj, opšta slabost i glavobolja simptomi su sezonske gripe koja  je sudeći po broju izostanka učenika sa nasave, na podruju BPK  najviše pogodila djecu školskog uzrasta. Izdali smo preporuke da se u školama provjetravaju prostorije, da se redovno čiste površine i predmeti koji se najčešće dodiruju rukama, zatim da se educiraju učenici za pravilno postupanje kod kihanja i kašljanja te da redovno peru ruke, kao i da s eobavi dezinfekcija prostora“ –  ističe direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde Medina Bičo.

U preporukama je navedeno i da učenici i osoblje škole sa simptomima sezonske gripe ne bi trebali dolaziti u školu sve dok imaju povišenu temperaturu, 24 sata nakon što je tjelesna temperatura pala na normalne vrijednosti.