Počela implementacija obaveza iz Programa reformi u BiH

Ovaj dokument se smatra u potpunosti operativnim i NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, napisano je u saopćenju

U sklopu svojih aktivnosti Ministarstvo vanjskih poslova BiHzapočelo je s aktivnom implementacijom obaveza koje proističu iz dokumenta Pregled odbrane BiH u dijelu koji se odnosi na isključivu nadležnost MVP-a, ali i obaveza koje Ministarstvo dijeli s drugim institucijama.

Naime, u okviru Ministarstva formirane su radne grupe koje su zadužene za realizaciju ciljeva Programa reformi BiH 2019.-2020. S Ministarstvom sigurnosti BiH i Ministarstvom odbrane BiH već su provedene određene međunarodne i regionalne aktivnosti vezane za sveobuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja (SALW) te predsjedavanje Stalnom radnom grupom Subregionalne konsultativne komisije Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja (Aneks 1B, član IV, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH).

Nadležne institucije

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, kazala je da je Program reformi BiH prihvaćen od NATO-a.

– Ovaj dokument se smatra u potpunosti operativnim i NATO očekuje od BiH njegovu punu implementaciju, odnosno ispunjavanje onoga na šta se BiH obavezala slanjem ovog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu. Politički komitet NATO-a je svojim zaključcima od 16. 1. 2020. godine prihvatio predloženi Program reformi BiH, o njemu se predstavnici NATO-a više neće izjašnjavati, već će aktivno pratiti njegovu implementaciju – navodi se u saopćenju.

MVP BiH apelira na sve nadležne institucije u BiH kojima su dokumentom Program reformi BiH povjerene obaveze i zaduženja za realizaciju zadanih ciljeva, da pristupe provođenju aktivnosti kako bi mogli pravovremeno informirati javnost i nadležne o dostignutim ostvarenjima na predstojećim sastancima zvaničnika BiH i NATO-a.

– Ujedno Ministarstvo obavještava institucije koje participiraju u radu Komisije za NATO integracioni proces BiH da Komisija nastavlja s redovnim aktivnostima iz svog djelokruga rada, te poziva institucije koje su delegirale članove u rad iste da pravovremeno notificiraju ukoliko je došlo do izmjena imena njihovih članova Komisije – istaknuto je u saopćenju.

Avaz