Incko i Nelson: Policijski komesar ne treba biti smijenjen zbog političkih interesa ccc

Američka ambasada u BiH i OHR zabrinuti su zbog odluka vlasti u BPK Goražde vezanih za rad policijskog komesara i MUP-a BPK Goražde. U pismu upućenom Vladi i Skupštini BPK Goražde visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) i ambasador Erik Nelson (Eric) podsjećaju da SAD i OHR već duže vrijeme sarađuju s lokalnim partnerima, uključujući i one u BPK, kako bi se profesionalizirale agencije za provođenje zakona i ojačala vladavina prava, ali se i pitaju koliko su vlasti u BPK Goražde predane da se ”pridržavaju demokratskih standarda u ovoj oblasti“.

Problematična odluka

– Pored jako problematične odluke o imenovanju sadašnjeg Nezavisnog odbora iz jula 2019. godine, o čemu se već izjasnio visoki predstavnik u svom pismu od 9. septembra 2019. godine, duboko smo zabrinuti da vlasti u BPK Goražde, a sada posebno Nezavisni odbor, nastavljaju da zanemaruju ključne principe transparentnosti i odgovornosti.

Negativna ocjena rada policijskog komesara od Nezavisnog odbora iz januara 2020. godine, i to nakon što je Nezavisni odbor već usvojio izvještaje o zadovoljavajućem radu u oktobru, novembru i decembru 2019. godine, čini se da onemogućava racionalno objašnjenje i otvara ozbiljna pitanja vezana za transparentnost i odgovornost – navodi se u pismu te dodaje da zvaničnici u nepolitičkim institucijama ne bi trebali biti sankcionirani niti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji.

Pitanje koje je pred vama je hoćete li pokazati predanost transparentnosti i odgovornosti u procesu koji se tiče policijskog komesara. Javna sigurnost građana bi trebala imati prednost nad političkim interesima – zaključuju Incko i Nelson.

Negativna ocjena

Nezavisni odbor dao je negativnu ocjenu o radu policijskog komesara BPK Goražde Adema Lakovića, o kojoj bi se, kako saznajemo, Vlada BPK Goražde trebala izjasniti sutra. Prihvatanje izvještaja odbora značilo bi pokretanje procedure smjene prvog čovjeka policije u ovom kantonu. U Nezavisnom odboru nisu nam mogli dati više informacija o razlozima za davanje ovakve ocjene, a policijski komesar Laković ne želi se oglašavati o ovoj temi.

BPK Goražde se prošle godine našao i u izvještaju visokog predstavnika prezentiranom u Vijeću sigurnosti, kada je zbog političkog uplitanja u rad policije Incko, osim goraždanskog, izdvojio i Sarajevski i Zeničko-dobojski kanton. Zbog izmjena zakona u ovoj oblasti bez konsultacija sa sindikatom, protestirao je i Sindikat policije BPK.

Avaz