Turci preuzeli vlasništvo nad Internacionalnim univerzitetom u Goraždu

Nakon dvomjesečnih pregovora novi većinski vlasnik Internacionalnog univerziteta u Goraždu je Ekol grupacija iz Turske. Osnivač i predsjednik uprave Ekol grupacije Mehmet Nađi najavljuje da će u narednih pet godina investiranjem u infrastrukturu i opremanje univerziteta omogućiti odlične uslove za studiranje u ovom gradu, te na taj način steći i stalnu akreditaciju.

Naime, goraždanski univerzitet posjeduje privremenu dozvolu izdatu od kantonalnog ministarstva obrazovanja u čijoj je nadležnosti i visoko obrazovanje.

“U Goraždu planiramo izgraditi jednu zgradu univerziteta i dom za studente u ovoj godini. Naša vizija i krajnji cilj je da od Goražda napravimo moderan univerzitetski grad”, tvrdi Mehmet Nađi, predsjednik Ekol grupacije.

U prilog tome idu i reference Ekol grupacije koja je osnovana prije 20 godina i upošljava oko 6.000 ljudi u sektorima elektrotehnike i sigurnosnih sistema. Ekol grupacija upravlja i koledžima, bavi se upravom i investicijama, a prisutni su u raznim krajevima svijeta.

S druge strane, goraždanski univerzitet do danas nije pratio dobar imidž kao uostalom ni brojne visokoškolske ustanove formirane u BIH posljednjih decenija. Tu je i obećana zgrada univerziteta za koju je kamen temeljac položen u aprilu 2016.godine, a najavljena ulaganja između 2,5 i 3 miliona maraka, pa čak i moguća 4 miliona što je zavisilo od “atraktivnosti i luksuznosti opreme na objektu”, kako je tada precizirao jedan od vlasnika univerziteta Emir Duranović.

Reprezentativnom objektu koji je u obećanjima bio dug 48 metara te širok 14, sa prizemljem i šest spratova, skoro četiri godine poslije nema ni traga, kao ni najavljenom “ulasku na vrata Evropske nauke”, što je tek mali dio razloga zbog kojih u gradu na Drini teško mogu povjerovati u vizije modernog studentskog gradu u kojem bi visoko obrazovanje sticala djeca iz svijeta, a ponajmanje njih 7 hiljada kako to navode novi vlasnici u petogodišnjem planu.

Tvrde kako su o svemu u vezi internacionalnog univerziteta dobro obaviješteni i očekuju podršku i vlasti i građana.

“Naravno podrške bilo ili ne bilo mi svoj posao radimo i mi ćemo napraviti ovaj univerzitet. Ako ne bude podrške lokalnih vlasti oni neće biti u mogućnosti da kažu sutra da su ugradili jednu ciglu u tu zgradu” , kaže Nađi.

Dodaje kako bi lokalne vlasti ipak trebale podržati investitore vodeći se logikom da za to postoji opći interes. Pored univerzitetske zgade na zemljištu koje posjeduju na desnoj obali Drine nedaleko od donjeg mosta, u ovoj godini planirana je i gradnja kampusa na prostoru od oko 20 duluma. Centralni sektor na univerzitetu bi zauzimao studij medicine, a u planu je i gradnja univerzitetske bolnice, ali i tehno-centra za razvoj novih inventivnih ideja te druge aktivnosti. Također saradnja sa dosadašnjim većinskim vlasnicima bit će nastavljena i u budućnosti.

“Spajanjem njihovog petogodišnjeg iskustva i naših investicija planiramo premostiti sve ove probleme. Trenutno imamo privremenu akreditaciju, a u razgovoru sa ministarstvom obrazovanja, zaključak je, da onog trenutka kad budemo imali zgradu u našem okrilju tada će doći do akreditovanja univerziteta”, kaže Mehmet Nađi, predsjednik uprave Ekol grupacije.

Internacionalni univerzitet u Goraždu djeluje od kraja 2014.godine.