Bez dogovora o nastavku pregovora

Pregovarački tim Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održao je danas radno-konsultativni sastanak sa pregovaračkim timom Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu s ciljem iznalaženja rješenja i eventualnog nastavka pregovora u vezi potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Uprkos očekivanjima da će ovaj sastanak uroditi iskorakom i nastavkom pregovora, prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ono što se danas dešavalo na ovom sastanku pregovore je vratilo tri koraka unazad.

„U ime Pregovaračkog tima Vlade BPK Goražde reći ću da smo mi, zaista, danas frapirani dešavanjima na ovom sastanku koji je održan sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu. Prvo što smo predložili bilo je da se potpiše Protokol o nastavku vođenja pregovora kako bi se u konačnici dogovorili i potpisali Kolektivni ugovor. Ponovo smo ponovili jednoglasan zaključak koji je Vlada donijela 14.02.2020.godine, u kojem se kaže da ova Vlada niti ovaj Pregovarački tim neće voditi pregovore oko povećanja koeficijenata već jedino o povećanju plate i to u smislu povećanja satnice. Ono sa čim smo mi zatečeni jeste, da se od Vlade i ovog pregovaračkog tima tražilo da se poništi ugovor koji je potpisan sa doktorima stomatologije i medicine, da je to zahtjev ovog sindikata i da je to ultimativan zahtjev ukoliko se želi ponovo s njima razgovarati i ono što nam je takođe rečeno da će se tužiti zbog čega sindikat nema satnicu veću od 2,11. Mi upravo želimo da pregovaramo sa sindikatom i ponudimo povećanje satnice kako bi se ta satnica sustigla u odnosu na ostale sindikate unutar Federacije BiH, ali na način da se Pregovaračkom timu Vlade, Vladi BPK Goražde i Zavodu zdravstvenog osiguranja prijeti tužbama u trenutku kada se vode pregovori, smatramo takođe jako frapantnim od strane Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu. Ono što na kraju želim istaći jeste da je rečeno od strane Sindikata, da je besmisleno nastaviti pregovore u slučaju da se ovi njihovi zahtjevi koje sam naprijed navela ne ispoštuju”- kazala je premijerka BPK Aida Obuća.

Stav Vlade je da više neće razgovarati o povećanju plaća na osnovu koeficijenata te da će svim budžetskim korisnicima i onim koji su naslonjeni na budžet ponuditi povećanje plaće na osnovu povećanja satnice ili povećanja osnovice. Nakon analize svih kolektivnih ugovora, odnosno svih zaposlenih koji primaju platu iz budžeta BPK Goražde i Zavoda zdravstvenog osiguranja,Vlada želi zaustaviti utrku sa povećanjem koeficijenata, istaknuto je ovom prilikom.

Pregovarački tim Vlade, bez konkretnih podataka iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, na današnjem sastanku nije htio da daje paušalne ocjene o visini satnice ili osnovice, koja će biti ponuđena ako Sindikat pristane na nastavak pregovora.

Prema mišljenju premijerke Obuće, pregovori će biti nastavljeni i nakon ovakvog stava Sindikata.

“Pregovori će uvijek biti nastavljeni iz razloga i kada su veći animoziteti između određenih strana, uvijek se mora sjesti za pregovarački sto. Ponovit ću ono sa čim smo mi frapirani, jesu oni zahtjevi koji su išli u pravcu štete drugom sindikatu u korist jednog sindikata. Dakle, sindikalna borba treba da bude solidarna, a nje ovdje nema”, kaže premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

www.bpkg.gov.ba