Članovi goraždanske škole trčanja ovaj vikend posvetili planinarenju, posjetivši lokalitet Ruda Glava

 

Članovi goraždanske škole trčanja koja djeluje u sklopu Atletskog kluba Goražde ovaj su vikend odlučili provesti bez trčanja, ali su se posvetili planinarenju posjetivši lokalitet Ruda Glava i planinarski dom “Nedim Pilav-Jogi”.

“Oni žele svojim primjerom zdravog načina života, trčanjem u prirodi i u gradu pozitivno uticati na svoje vršnjake i poznanike. Ovdje su već treći put, a mi im pomažemo da obave treninge i nauče vještine paninarenja”, kaže Fahrudin Hasović-Maca, iz Planinarskog kluba Goražde-Maglić.

Planinska idila, čist zrak, snijeg i sunce odlični su uslovi za lagane treninge u prirodi, kažu nam u školi trčanja koju pohađaju pripadnici svih generacija.

“Stari, mladi, žene i muškarsci svi su uvidjeli da trčanje donosi mnogo koristi, prvenstveno poboljšanje zdravlja, kontrolu težine, oslobađanje od stresa, podiže samopouzdanje i samodiscipilnu, a zabavno je trčati u grupi sa prijateljima. U Sportsko rekreativnom centru “Ruda Glava” i u planinarskom domu “Nedim Pilav Jogi” su odlični domaćini i uz njihovu pomoć smo obavili lagane treninge i šetnje na visini od 1450 metara nadmorske visine”, kaže Emir Hastor iz goraždanske škole trčanja.

Uz pomoć vodiča Planinarskog kluba “Goražde Maglić”  i pored  velikog snijega, uspjeli su osvojiti najveći vrh u BPK Goražde  Borovac koji se nalazi na visini od 1750 metara.