Savjetnik iranskog ajatolaha Alija Khamneija preminuo od koronavirusa

Član Savjetodavnog vijeća Mohammad Mirmohammadi preminuo je u teheranskoj bolnici nakon što je zaražen virusom, javio je državni radio. On je imao 71 godinu.

Vijeće savjetuje Khameneija i rješava sporenja između vrhovnog vođe i parlamenta.

Njegova smrt dolazi u vrijeme dok su ostali vodeći zvaničnici zaraženi virusom u Iranu, koji ima najvišu stopu smrtnosti od koronavirusa u svijetu nakon Kine, žarišta epidemije.

Pokušavajući da suzbije širenje novog koronavirusa, Iran je u ponedjeljak održao isključivo online konferenciju ministarstva vanjskih poslova, dok je Britanija evakuirala osoblje svoje ambasade koje nije neophodno i njihove porodice iz zemlje.

Iran je izvijestio o 978 potvrđenih slučajeva novog virusa, uz 54 smrtna slučaja od bolesti nazvane COVID-19. U široj regiji Bliskog istoka zabilježeno je više od 1.150 slučajeva novog koronavirusa, od kojih je većina povezana s Iranom.

Eksperte brine iranski postotak smrtnosti od zaraze, oko 5,5 posto, mnogo viši nego u drugim zemljama, što ukazuje da bi broj zaraženih u Iranu mogao biti mnogo viši nego što pokazuju trenutne brojke.

Portparol ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi je, otvarajući online konferenciju za novinare, govorio o epidemiji, odbacujući pomoć koju je ponudio Iranu američki državni sekretar Mike Pompeo.

Iran i SAD prolaze kroz najveće napetosti od Islamske revolucije iz 1979. u posljednjim mjesecima koje su kulminirale američkim napadom dronom u kome je ubijen vodeći iranski general u Bagdadu i iranskom kontranapadu projektilom na američke vojnike.

– Nikada nismo računali na takvu podršku niti smo spremni da prihvatimo njihovu verbalnu pomoć – kazao je Moussavi, dodajući da je Iran uvijek bio „sumnjičav“ prema američkim namjerama i optužio je američku vlada da pokušava oslabiti duh iranskog naroda u suočavanju s epidemijom virusa.

Iako je Iran zatvorio škole i univerzitete kako bi zaustavio širenje virusa, velika šiitska svetišta ostaju otvorena uprkos pozivima civilnih vlasti da budu zatvorena. Sveti gradovi Mashhad i Qom, oba u kojima se nalaze sveta šitska mjesta, teško su pogođeni virusom. Šiiti često ljube svetišta kao znak svoje vjere, a vlasti su ih očistile dezinficijensima, prenosi Associated Press.

klix