Bazar posvećen Međunarodnom danu žena

 

Osnovna škola „Husein ef. Đozo“ u Goraždu i ove godine organizuje Sajam kreativnosti „Naših ruku djelo“ koji se tradicionalno održava u susret Međunarodnom danu žena.

Učenici, nastavnici i roditelji već duži period vrijedno pripremaju različite rukotvorine koje će ponuditi na četvrtom po redu sajmu, koji će se održati u petak 6. Marta.

„U Osnovnoj školi Husein ef. Đozo gotovo tokom čitave školske godine traju pripreme za održavanje Sajma kreativnosti „Naših ruku djelo“ čiji je i sam naziv simboličan i posebno značajan za nas.  To su djela koje prave naši učenici  zajedno sa svojim nastavnicima  i roditeljima, a u februaru su intenzivnije pripreme na vannastavnim aktivnostima kada svi učenici sa  nastavnicima  održavaju radionice, gdje stvaraju svoje kreacije ciljano povodom 8.marta“ – kazala je direktorica OŠ „Husein ef. Đozo“ Halida Kurtović

Dodaje da će i ove godine na sajmu biti izloženi raznovrsni proizvodi

„ Nastaje zaista mnogo rukotvorina gdje djeca pokazuju nevjerovatnu kreativnost, tako da se i mi  iznenadimo šta sve djeca naprave. Takođe, ponosni smo na činjenicu da na ovaj način učenici njeguju našu tradiciju i ne dozvoljavaju da ona padne u zaborav . Uz roditelje i nastavnike, na radionicama nerijetko dođe i treća dob pa svoje umijeće prenesu na najmlađe“ – pojašnjava Kurtović.

Navodi da se organizacijom sajma nastoji podstaći poduzetnički duh kod učenika

„ U svemu ovome učenici su glavni akteri. Oni  organizuju radionice, planiraju, izrađuju i na kraju aranžiraju, promovišu i prodaju. Takođe oni odlučuju na koji način će biti utrošena sredstva prikupljena tokom sajma jer Vijeće učenika daje prijedloge. Prvi sajam je bio humanitarnog karaktera, naredna dva sredstva gdje će se utrošiti odlučili su učenici tako da je škola i holovi puna njihovih ostvarenih ideja na koje smo jako ponosni“- istakla je direktorica OŠ „Husein ef. Đozo“

Četvrti Sajam kreativnosti „Naših ruku djelo“ održat će se  6. marta u fiskulturnoj sali škole u vremenu od 16 do 18 sati.