HDZ i SDA danas o izborima u Mostaru i Izbornom zakonu

Delegacije HDZ-a i SDA predvođene predsjednicima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem sastaće se danas u Mostaru.

Među najavljenim temama razgovora su pitanje Mostara i Izborni zakon.

Danas ćemo zapravo znati je li ovo kraj pregovora najavio je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

– Početak nije, a da je kraj, vjerovatno jeste. U srijedu ako se dogovorimo, ili prepoznamo dogovor o paketu Izbornog zakona koji će riješiti pitanje konstitutivnosti i legitimnosti, naravno i Mostara, u svim presudama, onda ima smisla još 15-20 ili mjesec dana raditi. Procijenit ćemo u srijedu ima li od toga nešto ili ne, želju da dogovaramo i onda ćemo znati je li kraj, nastavljamo li razgovarati. To ćete znati već u srijedu, ili razgovaramo ili smo ušli u neku drugu fazu – kazao je Čović tada.

Izetbegović je poručio kako misli da će se dalje nastaviti sastajati i prije svega stabilizirati prilike u BiH.

-.Čović je rekao da ću se ja iznenaditi kako je rješenje blizu, možda bude muštuluk po pitanju izbora gradonačelnika Mostara. A što se tiče Izbornog zakona nisu približeni stavovi. Pitao sam partnere , Radončića i Komšića, ima li smisla razgovarati dalje o tom pitanju, rekli su da ima, ja njih predstavljam sve, mi tragamo za modelom kojim će biti zadovoljan i HDZ i građanske ljevičarske stranke. Radončić, Komšić i ja smtaramo da ne treba odustajati. Ne mislim da nešto posebno možemo postići po pitanju Izbornog zakona, ali SDA i HDZ BiH trebaju redovno da se sastaju, rekao je je jučer Izetbegović.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 13.00 sati, a izjave za medije planirane su u 14.30 sati.

(Vijesti.ba)