SDS Foča traži smjenu Izeta Spahića, predsjednika SO Foča zbog proslave Dana nezavisnosti u ovom gradu

Obilježavanje 1.marta Dana nezavisnosti BIH koje je prvi put nakon rata organizirano u Foči, u kompleksu Aladža džamije, izazvalo je oštre reakcije u ovom gradu. Na lokalnoj Radio Foči oglasio se općinski odbor SDS-a Foča tražeći od lokalnih vlasti da pokrenu smjenu aktuelnog predsjednika Skupštine u ovom gradu Izeta Spahića. U saopćenju ističu da je obilježavanje Dana nezavisnosti BIH “velika provokacija za srpski narod u Foči”, a općinskog načelnika Radisava Mašića i skupštinsku većinu na čelu sa SNSD-om pitaju ko je dozvolio obilježavanje 1.marta u Foči.

“Zašto se načelnik i predstavnici aktuelne vlasti nisu oglasili povodom izjave predsjednika SO Foča Izeta Spahića u bošnjačkim medijima, u kojima ističe da očekuje da će naredna proslava Dana nezavisnosti BiH biti održana u prostorijama lokalne zajednice? Da li to znači da kompletna skupštinska većina, čiji su dio i odbornici SDA, podržava proslavu 1. marta, dana koji je bio uvod u početak rata u BiH”, pitaju iz SDS-a.

Ističu kako je dopuštanjem proslave ovog praznika aktuelna vlast učestvovala u obilježavanju Dana nezavisnosti u Foči, i time negirala postojanje Republike Srpske.

 

I dok se u Foči, u entitetu Republika Srpska 1.mart Dan nezavisnosti BIH doživljava kao provokacija, istovremeno ni lokalnom SDS-u, ali ni lokalnim vlastima ne smetaju murali ratnih zločinaca Draže Mihailovića ili Ratka Mladića koji se svako malo nađu na stambenim zgradama u ovom gradu, kao što je to bio slučaj u junu prošle godine prilikom obilježavanja 19. juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, ali i u drugim prilikama.

 

SDS Foča u svom saopćenju ističe da su lokalne vlasti dopuštanjem proslave 1.marta Dana nezavisnosti BIH “pogazili 646 srpskih žrtava koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske” no niti jednom se ne osvrću na podatak da je samo u Foči u kratkom vremenskom periodu 1992.godine ubijeno više od 3.000 Bošnjaka tokom agresije na BIH. Oko 22 000 ljudi je protjerano, ubijeno ili silovano, a gotova svaka treća žrtva bila je žena, te da se Foča nalazi na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena, gdje su silovane čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina, o čemu svjedoče i presude u Haškom tribunalu.

Porodice ubijenih u Foči još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima 627 nestalih kako bi im mogli klanjati dženazu.