U BPK pod zdravstvenim nadzorom pet osoba koje su boravile u Italiji

Krizni štab Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde za praćenje korona virusa na današnjoj sjednici usvojio je krizni plan pripravnosti za područje tog kantona.

Član Kriznog štaba, dr. Edin Čengić pojansio je da je tim planom jasno definisano šta koja zdravstvena I druga nadležna ustanova I institucija treba poduzeti u slučaju pojave ovog virusa.

“ Ukoliko se pojavi neki sumnjivi slučaj osobe koja je boravila u nekom od područja gdje su zabilježeni slučajevi korona virusa, precizirano je na koji način će se ta osoba staviti pod nadzor I koje je daljnje postupanje prema toj osobi” – pojasnio je dr. Čengić.

Naglasio je da je kantonalni krizni plan pripravnosti donesen po naredbi Federalnog Kriznog štaba kojije formiralo Federalno ministarstvo zdravstva te da je na ovaj način konačno definisan postupak u ovoj situaciji.

On je, po riječima dr. Čengića, praktično već u toku jer je pet osoba pod zdravstvenim nadzorom

“Radi se o osobama koje su boravile u Italiji, u područjima gdje su zabilježeni slučajevi korona virusa. Te osobe su na osnovu riješenja kantonalnog sanitarnog inspektora pod zdravstvenim nadzorom, u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana jer se smatra da je to maksimalni period inkubacije virusa.Za sada niko od tih osoba nije prijavio da ima bilo kakve simptome I u svakodnevnom su kontaktu sa epidemilogom” – pojasnio je dr. Čengić.

 Istakao je da će, u slučaju evetualne pojave simptoma biti obavješteni jedan od određenih timova Doma zdravlja Goražde koji će izvršiti pregled I procijenti da li ima potrebe za brisnim testiranjem na virus.

“ Jako je važno da građani vode računa I oličnoj higijeni, da redovno peru ruke vodom I sapunom ted a prilikom kašljanja ili kihanja to čine u maramicu ili  u unutrašnju stranu podlaktice, a ne u dlan. Savjet je I da ne idu u posjetu kod osoba koje imaju temperaturu jer je I sezona gripe. Zdrav razum nalaže da se svi čuvamo”- kazao je dr. edin čengić.

Apelovao je na građane koji imaju saznanja da je neko od njihovih poznanika došao iz kriznih područja, da obavijeste Zavod za javno zdravstvo BPK Goražde jer se, kako je kazao, I za pet osoba koje su pod nazorom saznalo upravo na takav način.