Halilović: Pod zdravstvenim nadzorom ukupno sedam osoba u Goraždu

Još dvije osobe s područja BPK Goražde od ponedjeljka su pod zdravstvenim nadzorom zbog koronavirusa, nakon što su se, po povratku iz Italije, same javile epidemiologu. Prema riječima ministra zdravstva BPK Goražde Eniza Halilovića, ukupno sedam stanovnika ovog kantona je u preventivnom kućnom karantinu. Radi se o osobama koje su u Italiju putovale turistički ili zbog posjeta rodbini.

– Sve osobe pod zdravstvenim nadzorom osjećaju se dobro i nemaju nikakve simptome koronavirusa. Ukoliko ih osjete, one su dužne putem telefona obavijestiti Dom zdravlja, koji ima svoj krizni štab. Za pet osoba koje su ranije stavljene pod zdravstveni nadzor propisani period nadzora istječe ubrzo. Mi nemamo podatke koliko lica se vraća iz kritičnih područja i po saznanjima ili dojavi građana, kontaktiramo te osobe koje su bile van BiH – kazao nam je Halilović.

Kantonalni krizni štab u stalnom je zasjedanju i prati upute Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH. Posljednje su se odnosile na zabranu posjeta bolnicama i ustanovama koje zbrinjavaju djecu, stare i mlade osobe. Preporučeno je da se javni skupovi ne održavaju.

– Imamo najavljen kup u karateu, kao i posjete hodočasnika iz Hrvatske mjestu stradanja Drinskih mučenica, tako da smo kontaktirali organizatore i Krizni štab će sutra odlučiti hoće li se ti događaji održati – dodaje ministar Halilović.