Izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH danas pred Zvizdićem, Radmanovićem i Krišto

Ovaj zakon u proceduru su uputili zastupnici HDZ-a BiH, SNSD-a i satelitskih stranaka okupljenih oko SNSD-a, odnosno Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto danas bi trebali odrediti parlamentarnu komisiju koja bi se trebala izjasniti o prijedlogu ovog zakona s obzirom na to da je on upućen u proceduru po redovnom zakonodavnom postupku.

Prema ovom prijedlogu, izbor domaćih sudija bi se vršio tako da Predsjedništvo BiH imenuje troje domaćih sudija u Ustavni sud i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. Sudije koje imenuje Predsjedništvo BiH potvrđivao bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH razlog su zbog kojeg SNSD drži u potpunoj blokadi rad državnih institucija, odnosno Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Ostaje nejasno kako će na sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH glasati Nebojša Radmanović iz SNSD-a te da li će paradoksalno glasati protiv određivanja nadležne komisije u skladu sa zaključcima NSRS-a.

SNSD-ovi parlamentarci već su u nekoliko navrata glasali protiv prijedloga koje su sami usaglasili, poput imenovanja u određenim komisijama gdje su i lično predloženi. Međunarodna zajednica je u više navrata upozorila SNSD da je blokiranje rada državnih institucija nedopustivo.

Predsjednik SDS-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović već je najavio da neće podržati Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Za očekivati je da ovaj zakon u Zastupničkom domu PSBiH također ne podrže SDA, SBB, SDP, DF, A-SDA, Naša stranka i Nezavisni blok.

klix