Alić-Papračanin: Vvrlo ozbiljno shvatiti naložene mjere izolacije

Na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde do sada je izdato devet rješenja za nadzor osobama koje dolaze ili su imale kontakt sa licima iz područja pogođenih koronavirusom.

Kantonalna sanitarna inspektorica Naida Alić – Papračanin navodi da je za šest osoba istekao nadzor , dok je za tri on još uvijek u toku.

„ Sam proces stavljanja osoba pod nadzor teče tako da epidemiolog koji je stupio u kontaknt sa osoabama koje su bile u zaraženim područjima, šalje izvještaj na osnovu kojeg se izdaju rješenja o stavljanju tih osoba pod nadzor i zabrani kretanja. Veliki problem je što građani olako shvataju te zabrane“ – ističe Alić – Papračanin

Ona je upozorila  da su takve osobe dužne da se pridržavaju naloženih mjera o zabrani kretanja jer se u suprotnom mogu  suočiti sa krivičnom odgovornošću.

„ Po Zakonu o zaštoti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je prekršajna odgovornost. Međutim, obzirom da je situacija ovakva kakva jeste, mi slijedimo preporuke Federalnog ministarstva zdravstva da se primjenjuje Zakon o krivičnom postupku FBiH i da sve osobe koje ne poštuju riješenja a time ugrožavaju zdravlje drugih ljudi, biće krivično gonjene. Zakonom je predviđena kazna od godinu dana zatvora“- upozorila je ona.

Naglasila je da vrlo obzbiljno treba shvatiti mjere izolacije i poštivati sve  postupke  navedene  u rješenju

„ Imam podatke da je bilo slučajeva da se određene osobe u BPK nisu pridržavale naloženih mjera stoga su sva izdata riješenja proslijeđena MUP-u BPK i daljnje mjere su u njihovoj nadležnosti“ – istakla je sanitarna inspektorica Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde.