Građani da prijave osobe koje dolaze iz inostranstva

Dvije osobe iz Bosansko-podrinjskog kantona koje su testirane na koronavirus su negativne, a na ovom području nema zaraženih niti oboljelih, dok je šest osoba u samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, potvrdio je Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK.

Kantonalni krizni štab je u stalnom je zasjedanju, a prema riječima Halilovića već sutra bi trebale biti donešene pooštrene mjere nadzora zbog činjenice da se jedan broj osoba koje dolaze iz inostranstva ne prijavljuje, što je obaveza.

 

“Epidemiološka sitacija još uvjek je zadovoljavajuća i na području BPK nema pozitivnih na koronavirus. Problem je povećan broj dolazaka osoba iz zemalja kao što su Njemačka, Italija, Francuska ili Španija tako da će Kantonalni krizni štab pooštriti mjere u saradnji sa MUP-a. Konstantno imamo problem da se osobe koje dolaze iz ovih zemalja ne prijavljuju. Apelujemo na građane koji imaju podatke o takvim osobama, da ih prijave sanitarnom inspektoru ili predsjednici Kantonalnog kriznog štaba jer to je u interesu zaštite zdravlja stanovništva. Nakon što ih prijave dalje postupanje vrši kantonalni sanitarni insprektor koji će te osobe staviti pod zdravstveni nadzor najduže do 14 dana”, kaže Halilović.

 

Sanitarna inspektorica BPK Naida Alić Papračanin ističe da proces stavljanja osoba pod nadzor podrazumjeva da epidemiolog koji je stupio u kontakt sa licima koja su boravila u zaraženim područjima šalje izvještaj na osnovu kojeg se izdaju rješenja o stavljanju takvih osoba pod nadzor i zabrani kretanja.

 

“Veliki problem je što građani olako shvataju te zabrane. Takve osobe dužne su da se pridržavaju naloženih mjera o zabrani kretanja jer se u suprotnom mogu suočiti sa krivičnom odgovornošću. Mi pratimo preporuke Federalnog ministarstva zdravstva da se primjenjuje Zakon o krivičnom postupku FBiH tako da sve osobe koje ne poštuju riješenja, a time ugrožavaju zdravlje drugih ljudi, mogu biti krivično gonjene. Zakonom je predviđena kazna od godinu dana zatvora. Bilo je slučajeva da se određene osobe nisu pridržavale naloženih mjera i zato su sva izdata riješenja proslijeđena MUP-u BPK pa su daljnje mjere u njihovoj nadležnosti”, kaže Papračanin.

 

Krizni štab pomno prati situaciju na terenu, a poduzete su i aktivnosti na pronalasku prostora za eventualni karantin ukoliko se epidemiološko stanje promjeni.

 

“Za hitne slučajeve pripremljena je prostorija, još uvijek tražimo adekvatan prostor koji bi mogao ispunjavati uslove za karantin ukoliko dođe do širenja zaraze”, pojašnjava Eniz Halilović, ministar zdravstva BPK.