U BPK Goražde 23 osobe pod zdravstvenim nadzorom

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde 23 osobe trenutno su pod zdravstvenim nadzorom – potvrdio je ministar zdravstva BPK Goražde Eniz Halilović.

Po njegovim riječima, epidemiološka situacija u BPK Goražde za sada je zadovoljavajuća

„ Naglašavam da 23 osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom nemaju simptome korona virusa i osjećaju se dobro, dok je za šest osoba istekao nadzor po riješenju sanitarnog inspektora“ – precizirao je Halilović.

Dodao je da je predsjednica Kantonalnog kriznog štaba, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo posjeduje spisak osoba koje su došle u BPK iz ugroženih zemalja.

„ Olakšavajuća je okolnost da sanitarni inspektori sada na graničnom prijelazu izdaju riješenja o zdravstvenom nadzoru i dostavlja se spisak tih lica koja dolaze u BPK, što do sada nije bio slučaj. Takođe, riješenja se izdaju i po dojavama građana jer je bilo osoba koje se nisu prijavile, nesvjesne posljedica koje to eventualno može izazvati“ – naglasio je resorni ministar.

Iz Kriznog štaba još jednom su  apelovali na građane koji dolaze da se sami prijave i poštuju naložene mjere o izolaciji.

„ Krizni štab svakodnevno zasjeda i prati situaciju te poduzima mjere u skladu sa naredbama Federalnog kriznog štaba, a nova sjednica planirana je danas u poslijepodnevnim satima kada će vjerovatno biti donesene pooštrene mjere, o čemu će javnost biti obavještena. I gradska uprava poduzela je određene aktivnosti i obezbjedila prostorije u slučaju eventuane pojave oboljelih. Treba biti na oprezu, poštovati mjere i za sada nema mjesta  panici – kazao je ministar zdravstva BPK  Goražde.