Pojačan rad tržišne inspekcije

Tržišna inspekcija Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde intenzivirala je kontrole cijena osnovnih životnih namirnica, higijenskih i medicinskih proizvoda – potvrdio je direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK-a Emko Rizvanović.

Po njegovim riječima, rezultat je to odluke o kontroli cijena koju je jučer usvojila Vlada FBiH

„ Tržišna inspekcija BPK Goražde imat će nešto veći angažman na terenu po pitanju kontrole cijena. Pored zabrane poskupljenja određenih proizvoda, Vlada je donijela odluku o vraćanju cijena na nivo cijena koje su bile 05. Marta 2020. godine, odnosno kada se i pojavio prvi slučaj korona virusa u Federaciji BiH“ – podsjetio je Rizvanović.

Naglasio je da pored pojačane kontrole od strane tržišnog inspektora, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove neće moći fizički da odgovori na sve zahtjeve, odnosno da kontroliše sve subjekte na području BPK Goražde.

„ U BPK Goražde do sada nije bilo prijavljenih slučajeva o povećanju cijena u odnosu na cijene od 05. Marta ove godine. Napominjem da je su za svako poskupljenje cijena u odnosu na taj period propisane kazne – novčana kazna za pravna lica koja se bave prometom roba i usluga na veliko i malo u iznosu od 1.000 KM do 10 000. KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 250 KM do 2.500 KM“ – naglasio je Rizvanović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove BPK Goražde pozvao je sve građane da, ukoliko primjete povećanje cijena u odnosu na nivo cijena od 05.marta, to prijave Upravi na broj telefona 038/ 228-639 ili dežurnom u najbližoj policijskoj stanici koja će obavijestiti Upravu za inspekcijske poslove.

Na listi proizvoda na koje se primjenjuju mjere neposredne kontrole cijena su sve vrste brašna, sve vrste hljeba, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna i žitarica, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvodi od jaja, šećer, so za ljudsku prehranu, riža, tjestenina, margarin, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, voda za piće, jestivo ulje, hrana za dojenčad, dijetetski proizvodi, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdžent za veš, deterdžent za suđe.

Također, na listi su sapun, sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol), toaletni papir, pasta za zube, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske-hirurške, zaštitne maske za lice i posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sistem.