U BPK Goražde sutra počinje konsultativna online nastava

 

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde sutra počinje konsultativna online nastava za učenike  osnovnih i srednjih škola – potvrdio je kantonalni ministar za obrazovanje Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, to je dogovoreno na sastanku  sa direktorima osnovnih i srednjih škola  i predstavnicima sindikata.

„Učenici sa područja BPK Goražde od sutra  će nastojati da nadoknade propušteno gradivo, te će tokom nepredviđene pauze uzrokovane koronavirusom putem neke od društvenih mreža  komunicirati sa nastavnicima, obavljati konsultacije i rješavati zadatke“ – kazao je Bešlija.

Dodao je da će konsultativna nastava biti realizovana putem informaciono-komunikacijskih tehnologija

„ Došli smo do zajedničke ideje i sve škole su dobile zadatke da pripreme instruktivnu nastavu i putem online mreža prenose instrukcije roditeljima i učenicima. Ovo je eksperimentalni period da prbrodimo ovu situaciju i želimo da učenicima damo zadatke i gradivo kako bi mogli učiti od kuće“ – istakao je on.

Resorni ministar naglasio je da se na ovaj način nastoji ublažiti situacija izazvana koronavirusom.

„ Po okončanju ove situacije morali bi mnogo više nadoknaditi nastavu, a ovako smo dali mogućnost da nastavnici organizuju svoje radno vrijeme i pri tome da i učenici nauče nešto. Učenicima koji nemaju pristup internetu  ili potrebnu opremu, materijali  će se dostavljati na kućnu adresu, a prema analizama koje su uradile škole, broj tih učenika nije veliki“ – precizirao je Bešlija

Naveo je da je način rada prosvjetnih radnika sa učenicima preciziran posebnim uputstvom

„ Imamo opširno uputstvo u kojem je jasno opisan način vođenja dnevnika i data mogućnost nastavnicima da rade od kuće jer se u skladu sa naredbama ne smiju okupljati u velikom broju. Sve je do direktora da organizuju radno vrijeme i realizuju plan i program, da prebrodimo ovu kriznu situaciju“ – istakao je resorni ministar BPK Goražde.