Na području BPK Goražde 42 osobe u samoizolaciji

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde trenutno su 42 osobe u samoizolaciji, za šest je istekao nadzor i nemaju rizik od obolijevanja od koronavirusa – potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK dr. Medina Bičo.

Istakla je da  je krizni štab ministarstva zdravstva  u stalnom zasjedanju i daje preporuke Kantonalnom štabu Civilne zaštite Goražde

„ Na današnjoj sjednici data je preporuka da se pojačaju mjere dezinfekcije u svim javnim objektima te da se potpuno poštuju mjere i naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite. Posebno je skrenuta pažnja na poštivanje samoizolacije što je značajna mjera obzirom da imamo značajan broj osoba koje su došle iz Njemačke, Italije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja“ – istakla je Bičo.

Dodala je da je razmatrana i mogućnost angažmana dodatnog medicinskog kadra

„ Obzirom da je zahvaljujući Gradskom štabu civilne zaštite  obezbjeđen jedan broj prostorija mjesnih zajednica u svrhu karantina za  pacijente koji će eventualno imati blažu kliničku sliku, te prostorije su opremljene i ukoliko bude potrebe angažovat će se dodatni medicinski kadar“ – pojasnila je ona.