Velić: Poštivanje naredbi Federalnog štaba prioritet

Štab  Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici razmatrao je  nove naredbe Federalnog štaba Civilne zaštite. Data su zaduženja nadležnim institucijama da prate provođenje naredbi, s fokusom na one  koji se  tiču poštivanja Zakona o zaštiti građana od  zaraznih bolesti.

Komandant Štaba Civilne zaštite BPK Goražde Edita Velić naglasila je da je poštivanje naredbi Federalnog štaba prioritet

„Kantonalni štab danas je stavio van snage određene naredbe koje je usvojio jučer a koje se tiču ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata na području BPK, i sada je na snazi potpuna obustava rada. Za provođenje ove naredbe zadužena je Uprava policije MUP-a BPK i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove“ – pojasnila je Velić.

Dodala je da je van snage i stavljena i naredba kojom je Kantonalni štab  ograničio rad trgovinskih objekata do 20 sati

„ Naredbom Federalnog štaba, trgovine osnovnim prehrambenim artiklima -supermarketi, tržnice, pekare, apoteke, benzinske pumpe, organizuju svoj rad prema svom dosadašnjem prijavljenom radnom vremenu uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera. Stoga apel stanovništvu da poštuje te mjere unutar trgovinskih objekata“ – istakla je Velić.

 

Podsjetila je da je naredbom federalnog štaba  privremeno  obustavljeno i pružanje usluga u  frizerskim i kozmetičkim salonima kao i igraonicama.  Dodala je da ugostiteljski objekti koji su registrovani za proizvodnju i dostavu hrane takođe mogu raditi uz poštivanje određenih mjera.

„ Od danas građanima je raspolaganju i broj  kantonalnog Operativnog centra 121 , na koji mogu dobiti sve potrebe informacije o koronavirusu te prijaviti eventualne nove slučajeve i narušavanje samoizolacije“ – naglasila je ona.

Kantonalni štab Civilne zaštite donio je zaključak kojim je zadužio Krizni štab ministarstva zdravstva BPK Goražde da oni daju svoje preopruke u vezi sa postupanjem službenika Uprave policije  i kantonalne inspekcije kada je u pitanju nepoštivanje rješenja o samoizolaciji.

„  Time želimo spriječiti dovođenje u opasnost službenika koji su trenutno najviše izloženi. Od kriznog štaba ministarstva zdravstva  zatražena je i preporuka kako postupati kada je neko u kućnoj samoizolaciji a u tom domaćinstvu se nalaze i ostali članovi uže porodice.  Takođe, zatraženo je da se razmotri potreba  postavljanja kontrolog punkta na ulazu u Kantonalnu bolnicu Goražde“ – kazala je komandat Kantonalnog štaba civilne zaštite Goražde.

Sa sjednice je upućen  apel  svim građanima da se ponašaju odgovorno u ovoj kriznoj situaciji i  da se osobe kojima je izdato riješenje o samoizolaciji pridržavaju ove naredbe, jer se u suprotnom mogu suočiti sa rigoroznim  kaznama.