Hitna sjednica Kantonalnog štaba CZ u toku:Obustavlja se rad u industrijskoj zoni “Pobjeda” u Goraždu na 15 dana

Prva naredba Kantonalnog štaba CZ glasi: “Naređuje se hitna obustava rada privrednih subjekata u industrijskoj zoni “Pobjeda” na 15 dana”. Sjednica i dalje traje.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom je registrovan kod direktorice kompanije namjenske industrije “Ginex” Muneveri Fočo koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a koja je prisustvovala nedavnoj proslavi 70.godina kompanije “Igman” u Konjicu gdje su takođe zabilježeni slučajevi koronavirusa.

“Situacija je veoma ozbiljna u skladu s tim ćemo donijeti određene mjere”, izjavila je Edita Velić, komandant štaba Civilne zaštite BPK Goražde.

Član kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK Goražde dr. Edin Čengić pozvao je građane da ne stvaraju paniku.

“Ostanimo “hladne glave” ali maksimalno odgovorni. Prva mjera koja se treba poduzeti je da se identificiraju svi koji su bili u kontaktu sa osobom čiji je nalaz potvrđen da bi se oni smjesta stavili u 14-dnevnu izolaciju, a sigurno će i osobe koje su snjima bile u kontaktu trebati izolirati. To je nešto što je neminovno, a koliko je to broj osoba to će se morati utvrditi” ,naglasio je on.

Dr. Čengić ističe da ne mora značiti da će doći do masovnog razbolijevanja.

“Mobilni tim Doma zdravlja Goražde je danas uzeo uzorak za testiranje od pacijentice, i ona je bar do danas nije imala nikakve simptome. Bila je afebrilna i nije imala ni povišenu temperaturu i ne mora značiti da će se razviti klinička slika ni kod nje ni kod osoba koje su bile s njom u kontaktu, ali se mjere izolacije moraju poduzeti”, kategoričan je Čengić.

Dodao je da će u izolaciju ići i mobilni tim Doma zdravlja koji je uzimao uzorak.

“Članovi mobilnog tima raspolažemo sa skromnom opremom bili su propisno zaštićeni, ali ipak ćemo ih poslati u izolaciju”,dodao je on.

Uputio je apel osobama koje su bile u kontaktu sa pacijenticom kojoj je potvrđen koronavirus da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo BPK ili Operativnom centru BPK na broj 121.