Oglušili se o naredbu Kantonalnog štaba Civilne zaštite, očekuju se potezi nadležnih institucija

Radnici Pobjede Tehnology još uvijek nisu pušteni kućama, a rukovodstvo se oglušilo o naredbe Kantonalnog štaba Civilne zaštite koje su donešene sinoć i jutros o zabrani proizvodnje u industrijskoj zoni Pobjedi. Kantonalni štab zasjeda ponovo povodom nove situacije, a sastanku prisustvuju i direktor Kantonalne inspekcije kao I komesar policije MUP-a BPK Goražde. Kako saznajemo i policija i inspekcija su obavile svoj posao, a na potezu je Tužilaštvo BPK Goražde.
Podsjetimo, Kantonalni štaba Civilne zaštite BPK Goražde naredio je obustavu rada u kompletnoj industrijskoj zoni na 15 dana, s tim da se dozvoljava ulaz i izlaz roba uz pratnju policije, a radnicima je, ukoliko se nalaze na radnim mjestima, naređeno da  napuste industrijsku zonu “Pobjeda” i idu u samoizolaciju.

Naređena je potpuna samoizolacija osobama kojima je izdato rješenje o izolaciji te se naređuje pridržavanje naredbi i smanjivanje konatakata sa ostalim članovima porodica na minimum.

Zbog novonastale situacije, nakon zabilježenog prvog slučaja koronavirusa u Goraždu, privremeno je danas obustavljen i rad privrednih subjekata u industrijskoj zoni Vitkovići. Proizvodnja je stala u pogonima firmi Prevent Goražde, Prevent Safety i Prevent Components te kompaniji Emka.

Sead Hubjer, direktor firme Prevent Safety potvrdio je medijima  da je rad privremeno obustavljen u svim pogonima u Goraždu usljed novonastale situacije.

“Riječ je o mjerama predostrožnosti jer su uposlenici na prvom mjestu, a o daljnjim mjerama i nastavku rada javnost će biti pravovremeno obavještena”, kaže Hubjer.

Direktor firme Prevent Goražde Nermin Mujezinović ističe da je privremeno obustavljena proizvodnja na lokaciji Goražde, kako bi se ispoštovale mjere kriznog štaba i evidentirale te uputile na samoizolaciju osobe koje su eventualno došle u kontakt sa zaraženim.

On naglašava da su u ovoj kompaniji i ranije poduzete preventivne mjere detaljne dezinfekcije i deratizacije te da će one u međuvremenu ponovo biti obavljene.

“U cilju zaštite zdravlja svih uposlenika i spriječavanja širenja koronavirusa, pojačane su mjere dezinfekcije na svim lokacijama. Shodno daljnjem razvoju situacije procjenit će se mogućnosti za nastavak proizvodnje u pogonima Preventa, ali u smanjenom obimu. Planirana je proizvodnja samo u dijelu izrade zaštitnih maski i jednokratnih zaštitnih odijela”  kaže direktor Preventa Goražde.

Iz kompanije EMKA Bosnia, Bekto Specijalna izrada, AC-Unity, EBI d.o.o. koja se nalazi među najvećim izvoznicima u BIH koji sa skoro 80% svoje ukupne proizvodnje isporučuje širom svijeta, saopćili su da se radi preventivnih mjera zaštite svojih uposlenika, a pojavom pandemije koronavirusa, te prvog zaraženog pacijenta i BPK , obustavili su jutros rad i svoje proizvodne pogone. Naglašavaju da radnici kojih je preko 900 na prostoru BPK Goražde u ovim preduzećima, neće ostati uskraćeni za primanja.