Bičo:Tri osobe kod kojih je potvrđen koronavirus su  dobrog općeg stanja

– Predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) , dr. Medina Bičo epidemiolog, potvrdila je da su tri osobe kod kojih je potvrđen koronavirus  dobrog općeg stanja te da se nalaze u kućnoj izolaciji.

„ Oni i njihove porodice zasad nemaju nikakvih simptoma i najbitnije nam je da  pratimo simptome i da se poštuje izolacija tih osoba jer to je najbolja mjera u ovom lancu, da se smanji širenje koronavirusa. Dobra je vijest da se kod zaraženih osoba ne razvija teška klinička slika ali virus se veoma brzo prenosi i duže može da se zadrži u spoljašnjoj sredini i vrlo lako se prenosi sa osobe na osobu “ – istakla je dr. Bičo.

Naglasila je da jako bitno poštivanje mjera i naredbi koje je izdao krizni štab

„ Potrebno je da se nosi maska i prilikom odlaska u trgovine te da se drži potrebno odstojanje. Od jučer su 53 osobe iz firme Ginex i njihove kompletne porodice  u samoizolaciji, imamo 61 osobu koje su došle iz drugih zemalja koje su dobile riješenja o samoizolaciji, dok je osam osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora i kod njih se nisu razvili simptomi bolesti“  – istakla je Bičo.