Iz MUP-a BPK Goražde pozvali građane na poštivanje policijskog sata

U skladu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite od večeras je na teritoriji Federacije BiH na snazi policijski sat. Zabrana kretanja osoba na teritoriji FBiH od 18 sati do 5 ujutru trajat će do daljnjeg.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde upozorili su građane da poštuju naredbu uz podsjećanje da je kretanje u tom periodu moguće samo ovlaštenim licima zaposlenih koji su uključeni u provođenje mjera u stanju prirodne nesreće, koji posjeduju dozvolu o kretanju.

Apelovali su na građane BPK da se strogo pridržavaju izdatih naredbi nadležnih štabova na svim nivoima.

„ U vrijeme policijskog sata od 18 do 5 sati ujutro kretanje će  biti omogućeno samo licima kojima se izda potrebna dozvola o kretanju, za obavljanje neophodnih poslova koje izdaje KŠ CZ. U slučaju kršenja policijskog sata, bit će poduzete zakonske mjere i radnje, a zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su i novčane kazne u rasponu od 300 do 1.500 KM – naglasio je  šef Odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku Uprave policije MUP-a BPK Mirsad Kamenica,

Podsjetio je da su na snazi i ranije naredbe, o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, zabrani javnog okupljanja više od tri osobe te vožnji u automobilima gdje su dozvoljene maksimalno dvije osobe.

„ Policijski službenici i u tom smislu prate poštivanje naloženih mjera te da oni koji se ne pridržavaju mogu biti sankcionisani izdavanjem prekršajnih naloga odnosno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM.  Jučer je  izrečena jedna  prekršajna mjera zbog kršenja naredbe o zabrani okupljanja više od tri osobe „ – naglasio je Kamenica.

Iz MUP-a napominju da, u slučaju da se radi o djeci, odnosno maloljetnicima za prekršaj mogu odgovarati roditelji, odnosno, staratelji, te im se mogu izreći novčane kazne od 400,00 do 1200 KM. Osim roditelja, odnosno, staratelja, ako se radi o maloljetnicima uzrasta od 14 do 16, odnosno, od 16 do 18 godina, obzirom da su isti prekršajno odgovorni, također i protiv njih mogu biti preduzete mjere u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Roditeljima odnosno starateljima skrenuta je pažnja da utiču na djecu, odnosno maloljetnike i spriječe kršenje Naredbe o zabrani kretanja navedenih kategorija, dok je starijima od 65 godina upućen apel da se suzdrže od bilo koje vrste kretanja van svog stambenog prostora.

„ Policijski službenici kontrolišu i lica kojima su izdata  rješenja o samoizolaciji i ona se do sada uglavnom poštuju, dok se o eventualnom kršenju rješenja o samoizolaciji obavještava Kantonalni štab CZ i kantonalni snaitarni inspektor, kako bi poduzeli mjere iz svoje nadležnosti. S ciljem sprječavanja širenja korona virusa a u skladu sa naredbom štaba civilne zaštite pojačana je i kontrola saobraćaja na ulazu i izlazu u Goražde gdje se vrši i mjerenje temperature učesnicim u saobraćaju, putem daljinskih toplomjera – naglasio je šef odsjeka za zaštitu tajnih podataka i analitiku UP MUP-a BPK Goražde.

Pozvao je  sve građane BPK  na maksimalnu odgovornost u odnosu na stanje u kojem se nalazimo i poštivanje naredbi i uputa nadležnih organa i institucija.