Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Goražde jutros su uspjeli ugasiti požar koji je jučer u popodnevnim satima izbio u mjesnoj zajednici Zupčići

Starješina PVJ Goražde Benamir Uglješa podsjetio je da je požar lokalizovan sinoć ali da su se, zbog nepristupačnog terena i dijela koji je na deminerskim kartama označen kao sumnjiva površina, vatrogasci povukli sa požarišta.

„ U međuvremenu je došlo do eksplozija minskih sredstava tako da su srećom izbjegnute teže posljedice. Tokom noći vatrogasci su obilazili požar koji se ponovo proširio u dijelu prema gradu, a u ranim jutarnjim satima nastavili gašenje koje je uspješno privedeno kraju“ – kazao je Uglješa.

 Iz PVJ Goražde i ovom prilikom apelovali su na građane da izbjegnu paljenje vatre na otvorenom

„ Taj apel upućujemo u kontinuitetu ali nažalost nesavjesni  građani to ne poštuju. Posebno u okolnostima kada je u cijeloj državi na snazi stanje prirodne nesreće zbog korona virusa trebaju da vode računa i ne uzrokuju dodatne probleme i posljedice koje mogu biti kobne. Samo u posljednjih nekoliko dana imali smo 16 požara što je dokaz da je veća odgovornost građana i u tom smislu i više nego potrebna“ – kazao je starješina PVJ Goražde.

 

U MUP-u BPK Goražde čiji su pripadnici i sinoć bili na licu mjesta, potvrdili su da je požar u goraždanskom naselju Zupčići uzrokovao nesavjesni građanin. Počinilac je otkriven i slučaj je preuzela Kantonalna uprava za šumarstvo BPK Goražde – ističu u MUP-u BPK Goražde.