Prevent od danas šije samo zaštitne maske

U kontaku smo sa zdravstvenim ustanovama sa kojima blisko sarađujemo u cilju razvoja potencijalno novih proizvoda i što bržeg djelovanja u novonastaloj situaciji, saopšteno je iz ove grupacije

 

Radnici Preventa u Goraždu od jutros su na poslu. Radiće na proizvodnji zaštitnih odijela i maski za potrebe zdravstvenih ustanova, ali i Kriznih štabova u BiH. Kapaciteti firme koja zapošljava 1.000 radnika svedeni su na minimum a radiće se u dvije smjene uz poštivanje svih zaštitnih mjera poput propisanog razmaka između radnika, ali i svakodnevne dezinfekcije proizvodnih pogona.

Kako je rečeno iz ove kompanije, Prevent Grupacija je na svim lokacijama gdje za to postoje preduvjeti, kapacitete preusmjerila u proizvodnju zaštitne opreme za potrebe zdravstvenih ustanova i građana u cijeloj BiH.

– Fabrika u Goraždu, ali i naše ostale fabrike u Visokom, Žepću, Bužimu stavljene su u funkciju podrške zdravstvenim ustanovama u BiH. Iz svih zdravstvenih ustanova smo dobili zahtjeve za maskama i zaštitnim odijelima i trudimo se da u saradnji s njima razvijemo novi proizvod. Svjesni smo potrebe za maksimalnim angažmanom u ovom periodu, te smo u kontaku sa zdravstvenim ustanovama sa kojima blisko sarađujemo u cilju razvoja potencijalno novih proizvoda i što bržeg djelovanja u novonastaloj situaciji. Kako se situacija sa efektima širenja koronavirusa iz sata u sat mijenja, u stalnom smo kontaktu sa kupcima i sve druge poslovne procese prilagođavamo globalnim ekonomskim kretanjima, za Oslobođenje je kazala Aida Salkić, PR Preventa.

Za sada je izvjesno da će se raditi desetine hiljada zaštitnih odijela, a konačan broj zavisi i od ostalih potreba Kriznih štabova i općina u BiH. Iz Preventa najavljuju i da će iz njihovih pogona izaći najmanje milion zaštitnih maski.

– Za sada se uspješno nosimo sa barijerama za nabavku potrebnih repromaterijala. Zahvaljujući našem razvijenom lancu snabdjevanja spremni smo za nove proizvode, istakla je Salkić.

Za sada, zaštitna odijela i maske će biti namjenjena isključivo za potrebe institucija u BiH, a razvoj pandemije otvara prostor i za nova tržišta, pod uslovom da okolnosti to budu dozvoljavale.