Goraždani strahuju od pokretanja fabrika, evo šta kažu u Kriznom štabu

“Ovdje radnici nemaju nikakvih prava, u Emki počinju da rade. Onda da ukinemo policijski čas, otvorimo kafiće. U čemu je poenta ako će nas roditelji zaraziti sa posla…”

Apel je to naše čitatelje iz Goražda, koja nas je zamolila za anonimnost.

U ovom gradu, podsjetimo, evidentirana su četiri oboljela od novog soja koronavirusa (COVID-19). Nakon što je direktorica firme Ginex Munevera Fočo testirana pozitivno na COVID-19, Kantonalni štab Civilne zaštite BPK Goražde naredio je obustavu u svim fabrikama Industrijske zone Pobjeda, u sklopu koje se nalazi i firma Ginex.

Upitana za ovu tvrdnju, Edita Velić, predsjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite BPK Goražde u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže da zna za informaciju da Emka poziva radnike na posao, ali naglašava da se ta firma ne nalazi pod zabranom rada, jer ne posluje unutar industrijske zone Pobjeda.

“Naša naredba se odnosi na firme koje se nalaze unutar industrijske zone. Druge firme, poput Preventa i Emke, samostalno su bile obustavile rad i sada ponovo počinju. Prevent već šije maske i zaštitnu opremu za cijelu državu.

Imam informaciju da i Emka namjerava isto. Kako mi je rečeno, pri pokretanju proizvodnje vodili bi računa o zaštitinim mjerama, prilagodili bi se situaciji, radili bi ljudi koji nisu imali nikakve sumnjive kontakte”, kazala nam je Velić.

 

radiosarajevo.ba