Printeri u Srednjoj stručnoj školi štampaju vizir maske za Kantonalnu bolnicu

Dva 3D štampača u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ u Goraždu od jutros su u pogonu

Dva 3D štampača u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ u Goraždu od jutros su u pogonu i tokom dana će odštampati prvih osam zaštitnih vizira za ljekare i medicinsko osoblje Kantonalne bolnice u ovom gradu. Tako je i Goražde postalo dio mreže bh. gradova u kojima se na ovaj način nastoji olakšati posao heroja u bijelom.  Raspolažemo s dva printera i od danas smo dio akcije koja se provodi širom BiH, a vezano uz štampanje zaštitnih maski. Jučer smo imali pripreme i jutros u osam sati smo počeli intenzivno raditi. U roku od 24 sata možemo isprintati osam vizir maski koje ćemo dodijeliti Kantonalnoj bolnici. Mi ovdje radimo nosače, a u kontaktu smo s grupom koja će nam poslati zaštitne plastike kako bismo sve kompletirali i poslali medicinskom osoblju – kazao nam je nastavnik informatike Redžep Mašala.

Direktor škole Sedin Hadžimusić ističe da je nastava u školama obustavljena, ali da će ovaj dio posla u njenim prostorijama trajati 24 sata na dan sve dok bude potrebno.

Akcija, čiji je cilj pomoći ljekarima i medicinarima, koji su prvi na udaru u pandemiji koronavirusa, odvija se istovremeno u cijeloj BiH, a u njoj učestvuju 3D štampari iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bužima, Goražda i drugih gradova.

 

Avaz