U BPK šest osoba negativno na koronavirus

Nalaz šest osoba iz Goražda koje su testirane na koronavirus je negativan što znači da nisu inficirane COVID-19 – potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarsva zdravstva BPK, dr. Medina Bičo epidemiolog.

„ Testirana je žena koja je bila u Domu za stara i iznemogla lica a koja je nažalost preminula. Imala je tešku upalu pluća tako da smo, iako nema epidemiološke povezanosti sa inficiranim osobama,  imali određene sumnje, ali nalaz je negativan. Testirali smo i tri osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa ranije potvrđenim slučajevima i ti nalazi su negativni“ – pojansila je Bičo.

Dodala je da su testirana i dva zdravstvena radnika Doma zdravlja Goražde koji su imali kontakt sa pacijentima koji su u vezi sa pozitivnim osobama, te da su i ti nalazi negativni.

Po riječimadr.Bičo pacijentica koja se nalazi u izolatoriju Kantonalne bolnice Goražde kod koje je potvrđen koronavirus je dobrog općeg zdravstvenog stanja

„ Rađene su pretrage,urađen snimak pluća i sve je u redu. Ima blago povišenu temperaturu i drugih simptoma nema. Takođe i tri osobe infiricirane koronavirusom koje se nalaze u kućnoj izolaciji su dobro i nemaju nikakvih simptoma“ – naglasila je ona.

Navela je da nije poznato da li će biti novih testiranja tokom dana

 „ Nismo imali neke epidemiološke potrebe ali obzirom je sada jedna transmisija virusa u lokalnoj zajednici, pratimo stanje i simptome kod osoba koje su u ukućnoj izolaciji pa čak i nekih njihovih kontakata i u slučaju potrebe mi ćemo obaviti testiranje“ – istakla je dr. Bičo.

Podsjetila je da je na području BPK Goražde trenutno 126 osoba u samoizolaciji

 „ Od toga njih 59 je sa kompletnim porodicama i oni su u vezi sa kompanijom Ginex, da isključimo svaku mogućnost transmisije virusa. Svakodnevno smo u kontaktu s njima i nemaju nikakve simptome iako je kod tih osoba prisutna određena doza straha. Bitno je da ovaj lanac zaraze presiječemo i da su ljudi koji su u kućnoj izolaciji disciplinovani da ne bi mogli prenijeti infekciju. U kućnoj izolaciji su i osobe koje su došle iz inostranstva njih 67 „ – kazala je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK Goražde.