Aplauz za humanost: Goraždani sinoć aplaudirali biznismenu Redžu Bektu za pomoć Kantonalnoj bolnici

Aplauz stanovnika Goražda u čast Redže Bekte

Goraždanski privrednik Redžo Bekto osigurao je novac za kupovinu četiri respiratora, što je izazvalo reakciju njegovih sugrađana.Privredniku Redži Bekti su se zbog ovog gesta zahvalili i goraždanski medicinari o čemu možete čitati na linku:https://bit.ly/2vKUQ4P

Gepostet von Oslobodjenje am Dienstag, 24. März 2020

Građani Goražda sa svojih balkona i prozora sinoć u 20 sati aplauzom su pozdravili humanu gestu goraždanskog biznismena Redža Bekta, koji je sa svojim prijateljima obezbjedio neophodne respiratore i zaštitna odijela Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

Bolnici će biti dopremljena četiri respiratora, a medicinska oprema već je na putu iz Njemačke.

Vlasnik kompanije EMKA Friedhelm Runge i poznati goraždanski biznismen Redžo Bekto uspjeli su obezbjediti dodatna dva respiratora, tako da će goraždanska bolnica zahvaljujući ovim privrednicima imati na raspolaganju ukupno četiri.

Kako bi oprema besprijekorno funkcionisala u kriznim situacijama ovi biznismeni angažirali su i specijalistu intezivne njege koji će osoblju Kantonalne bolnice Goražde putem video linka  davati instrukcije za montažu i korištenje respiratora.

“Nadamo se samo da ti uređaji nikad neće biti upotrebljeni, sa ovom gestom želimo stanovnicima Goražda omogućiti da se osjećaju sigurno. Također ih molimo da se pridržavaju svih mjera koje su izdale nadležne institucije. Ovu krizu možemo i moramo zajedno pobjediti”, poručili su Friedhelm Runge i Redžo Bektu.

I Goraždanin Zijad Ćurović koji živi u Danskoj odlučio je pomoći svom gradu. Za potrebe primarnog izolatorija za smještaj pacijenata oboljelih od koronavirusa Kantonalnom štabu Civilne zaštite ustupio je svoju privatnu kuću koja se nalazi nedaleko od gradske dvorane u Goraždu.

“U ratu sam za svoj grad bio spreman dati život, zašto sada svojim  sugrađanima ne bih dao kuću”, kazao nam je kratko Ćurović.