Ovo je 10 nogometnih pravila koja vjerovatno ne znate, neka će vas baš iznenaditi

Koliko ste dobro upoznati sa svim nogometnim pravilima?

Istina, teško je kao navijač znati apsolutno svako pravilo. Ponekad čak i profesionalni nogometaši budu zatečeni i iznenađeni relativno nepoznatim nogometnim pravilom. S druge strane, suci imaju odgovornost i obavezu znati sve o nogometnim pravilima i za njih ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja, piše GiveMeSport.

Videoklip kompanije Unisport je postao virala i pregledalo ga je gotovo tri miliona ljudi. Evo o kojih se 10 pravila radi…

Pravilo 1: Ako postignete gol s oštećenom loptom, gol se poništava

Lopta mora biti u ispravnom stanju u svakom trenutku, a to podrazumijeva i dovoljnu napuhanost. Ako to nije slučaj, i lopta oštećena uleti u mrežu, gol bi trebao biti poništen.

Videosnimak prikazuje primjer tokom utakmice Lige prvaka u kojoj je gol priznat, uprkos činjenici da je lopta pukla na putu prema golu. Tehnički – gol je trebalo poništiti.

Pravilo 2: Žuti karton za nepropisnu proslavu gola ostaje na snazi čak i ako je gol poništen

Recimo da igrač skine dres nakon što postigne gol i zbog toga dobije žuti karton. Zatim se dogodi VAR analiza i gol ipak bude poništen. Nogometašu i dalje ostaje žuti karton zbog neadekvatne proslave.

Pravilo 3: Možete biti isključeni prije nego što utakmica i počne

Da, sudija ima moć dati igraču direktan crveni karton još i prije početka utakmice, ako misli da ga zaslužuje iz bilo kojeg razloga.

To se dogodilo Patriceu Evri u novembru 2017. godine prije utakmice u Ligi Evrope između Marseillea i Vitorije. Evra, koji je utakmicu trebao početi s klupe, isključen je zbog udaranja jednog od navijača svog tima.

Pravilo 4: Broj igrača kojima je dozvoljeno izvoditi penale u penal seriji mora biti jednak u obje ekipe

To zaista ima smisla, ali to nije nešto o čemu uopšte razmišljate. Ako jedna ekipa u penal seriju uđe s igračem manje, onda jedan igrač protivničke ekipe mora odustati od izvođenja penala.

Poznat je primjer s finala Svjetskog prvenstva 2006. godine. Zinedine Zidane je isključen zbog udaranja glavom Marca Materazzija, pa je jedan Italijan bio primoran penal seriju gledati sa strane. Koji je to igrač bio? Gennaro Gattuso.

Pravilo 5: Možete započeti utakmicu sa samo sedam igrača

Teško je zamisliti da će se to ikada dogoditi, ali teoretski je moguće. Sve dok ekipa može imati barem sedam igrača, utakmica može početi.

Pravilo 6: Napadači ne smiju biti u živom zidu, niti manje od metar udaljeni od njega

Ovo je pravilo uvedeno na početku aktualne sezone, jer su nogometni zakonodavci stekli utirsak da je prisustvo napadača u živom zidu odbrane nešto što je protivno duhu same igre. Često njihovo prisustvo u zidu samo dovodi do gubljenja vremena, a i ne postoji legitimno taktičko objašnjenje zašto bi im trebalo omogućiti da tako ometaju protivničku obranu.

Pravilo 7: Ne možete postići autogol iz slobodnog udarca ili outa

Šansa da igrač postigne autogol iz slobodnog udarca praktično ne postoji – osim ako se to ne napravi namjerno. Nešto realnije je postići autogol poslije outa. To se zamalo dogodilo u Premier ligi 2002. godine, tokom utakmice između Aston Ville i Birmingham Cityja.

Tom prilikom Olaf Mellberg je vratio loptu golmanu Peteru Encklemanu, koji je imao dodir s njom prije nego što je ušla u mrežu. To je značilo da je gol regularan. Ali da je lopta direktno poslije Mellbergovog ubačaja završila u mreži, protivničkoj ekipi bi se dodijelio udarac iz kornera, koliko god to čudno zvučalo.

Pravilo 8: Kapiten koji izabere pravu stranu novčića, može birati loptu ili stranu

Još jedno pravilo koje je uvedeno 2019. godine. Kapiteni sada mogu birati hoće li njihova ekipa započeti utakmicu. Ranije, bili su ograničeni na odabir gola na koji će njihova ekipa napadati.

Pravilo 9: Prilikom penala, golman ne smije dodirivati stative, prečku ili mrežu – ne smije se ni kretati

Ako golman dodiruje bilo koji dio gola i time ga izbaci iz apsolutno statičnog stanja, bilo da su u pitanju stative, prečka ili mreža – sudija ne bi trebao signalizirati da se izvede penal.

Često ćete vidjeti kako vratari dodiruju i pomiču različite dijelove gola kako bi dekoncentrisali izvođače.

Pravilo 10: Golmani mogu držati loptu u rukama najviše šest sekundi

Mnogi ljudi su svjesni ovog pravila, barem iz ugla fair-playa. Čak i u školi, odrastali smo podsjećajući golmana na “pravilo šest sekundi”. Međutim, ovo pravilo suci ponekad zapostavljaju – čak i na najvećim takmičenjima.

Videosnimak prikazuje jedan primjer gdje je Simon Mignolet držao loptu 21 sekundu prije nego što je protiv njegove ekipe dosuđen indirekt.

klix